Erre induljon Európában, ha flamingókat, lundákat vagy sasokat szeretne látni

Elsőre talán furcsán hangzik, ha valaki csak a madarak miatt utazik el egy adott helyszínre, de gondoljanak csak bele! A legjobb terepeken, vagyis, ahol nagyon sok és nagyon sokféle madár van, ott a természet, már amennyire ez lehetséges, érintetlen. Buja zöld a fű, vagy lustán morajlik a tenger, a fák sötétje pedig szmogfelhő nélkül, védelmezőn borul a kirándulókra. Az alábbiakban néhány olyan helyet mutatunk a kontinensünkön, amit a madarak nagyon szeretnek – és egész biztos, hogy sok olvasónak is tetszik majd.

A madarak szigete

Van tippjük, hogy merre járunk? A válasz picit váratlan: a „madarak szigete" a holland Texel. A Fríz-szigetekhez tartozó Texelen egyébként nagyon jó bringázni: összesen 135 kilométernyi bringaút tekereg a nem túl nagy, 170 négyzetkilométeres földdarabon. Minden évben körülbelül 80 különböző faj fészkel a Dunes of Texel National Park területén, de a költözési időszakban még ennél is sokkal több madár van itt. A nemzeti park nevében szereplő dűnék ugyanis fontos pihenőhelyet jelentenek számtalan vándormadárnak, így ebben az időszakban szó szerint több tízezer madár szárnycsattogásától, csivitelésétől, csobbanásától és surrogásától lesz hangos a környék.

Dunes of Texel National ParkForrás: Paulina Grunwald/Shutterstock

A parkban is lehet bringázni, vagy be lehet járni gyalog, akár vezetővel is, plusz létrehoztak a tengeri élőlényeknek egy múzeumot is a közelben, ahol például sársétára is lehet indulni – amikor az apály miatt visszahúzódó tenger helyén lehet cuppogva körülnézni.

Több ezer flamingó a francia parkban

Az Ornithological Park Pont de Gau Camargue-ban található. A 60 hektáros ornitológiai parkban hihetetlen mennyiségű madarat lehet megfigyelni, többek között sok ezer rózsaszín flamingót is. A tájat mocsarak, tavak, füves területek, nádasok és kis csatornák szabdalják, belépni pedig az év bármely napján lehet. Az érkezés időpontjától függ, hogy mely fajok azok, amelyekkel a látogatók épp találkozhatnak, mivel vannak olyan madarak, melyek egész évben itt vannak - például a flamingók -, másokat viszont csak az év bizonyos szakában lehet látni, mint például a gémeket és a kócsagokat a nyári időszakban. Ha valaki csak a flamingók kedvéért megy, akkor extra tipp, hogy bár egész évben itt vannak, télen a leglátványosabbak, mert ilyenkor öltik fel friss, színpompás tollruhájukat.

Lundanézőbe erre induljon!

Mykines, mely a legkisebb a Feröer-szigetek közül, igazi világvégi desztináció, ami egyet jelent némi garanciával a nyugalomra. A madárles egyik szépsége éppen ez a természetbe való simulás, amikor a kiránduló nem önmagára, hanem a körülötte lévő világra figyel. Itt pedig lesz is mire! A nyári időszakban ezrével vannak itt többek között lundák és tengeri szulák, ám a költési területeken nem lehet csak úgy átcsörtetni.

Sok-sok lundát lehet látni a szigetenForrás: Hyungsoo Ahn/Shutterstock

Aki szeretne picit közelebb menni, annak egy vezetőt kell fogadnia, aki úgy tudja megmutatni a legjobb helyeket, hogy közben nem zavarják meg a madarakat. És ezek a kirándulások önmagukban is szépen kipucolják az agyat. Sós tengeri levegő, puha zöld fű, a tenger morajlása – és ennyi. 

Romok fölött cirkáló keselyűk

A Spanyolország nyugati részén fekvő Monfrague National Parkról az első szó, ami eszünkbe jut, az a vadregényes, a második pedig az, hogy kalandos. Ez a hegyes-völgyes, szinte vad vidék tökéletes terep rengeteg ragadozó madárnak, így aki ide látogat, az nagyon sok keselyűt, ölyvet és sast láthat.

Monfrague National ParkForrás: Jose Ignacio Soto/Shutterstock

A vakító kék égen, a folyóvölgyek, csupasz sziklák, sőt, a középkori várrom fölött köröző madarak látványától elég hamar eláll az ember szava, és noha nemcsak ezek a fenséges madarak lakják a nemzeti parkot, az biztos, hogy ők a leglátványosabbak. De ezen kívül egy nagyobb feketególya-populáció is van itt. A legjobb módja a terület bejárásának a vezetett túra.

Sok millió madár Cipruson

Ciprus, földrajzi helyzetéből adódóan rengeteg költöző madárnak jelent pihenőhelyet. Éppen ezért minden évben kétszer érkeznek a madarak, valami egészen bődületes számban: a témával foglalkozó honlap szerint több millió madár száll le éves szinten Cipruson. Akrotíri különösen jó hely, ha valaki madárlesre érkezik. A mocsaras, vizes terület tökéletes körülményeket teremt, nem is beszélve a közepén lévő kerek tóról. A madárvilág nagyon változatos, az énekesmadaraktól a ragadozókig terjed, de a szigetnek saját, különleges fajai is vannak: a ciprusi hantmadár és a ciprusi poszáta az egész világon kizárólag itt költ. Erre a linkre kattintva egy nagyon jól összerakott kis prospektust talál: ebben részletesen, sok képpel illusztrálva le van írva, hogy a szigeten melyek a legjobb madármegfigyelő helyszínek, illetve, hogy mikor és milyen madarat lehet látni.

A zsibongó görög tópart

Görögország északi részén található egy varázslatos, 17 kilométer hosszú és 5 kilométer széles, mesterségesen létrehozott vízfelület. Ez a Kerkíni-tó, az ország legizgalmasabb madármegfigyelő helye. A vizes élőhely, mely nemzeti park is egyben, rengeteg vonuló madárnak ad otthont átutazásakor, így a legjobb időpont a nézelődésre leginkább a tavasz, már csak azért is, mert ilyenkor még nincs rekkenő forróság a környéken.

KerkíniForrás: Vladimir Soltys/Shutterstock

Körülbelül 300 különböző ritka madárfajt lehet itt látni, de azzal nem árt tisztában lenni, hogy bármerre nem lehet lődörögni. Összesen négy különböző zónát különböztetnek meg, attól függően, hogy kik mehetnek be, így néhány területre csak a kutatóknak van engedélye belépni. Thesszaloniki körülbelül másfél órás autóútra van csupán Kerkínitől, úgyhogy akár egy egynapos kirándulást is lehet tervezni a tóhoz, ha valaki épp a görög városban jár.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek