Csodás kilátást kínáló helyszínek a Kis-Balaton területén - Keljünk útra!

Egy kicsit talán enyhült a rekkenő hőség, így az aktív pihenés lehetősége is elérhetőbbé vált. Ha ti is így gondoljátok, akkor a vízpart mellől felállva kerekezhettek a Kis-Balaton körül, túrázhattok egyet a hűvös parkerdőben és sövénylabirintusban is tekereghettek. Párban, barátokkal, vagy családilag indultok útnak, minden esetben találtok valami jó prorgramot a vidéken.

Tudtatok arról például, hogy hazánk egyetlen hullámvasútja mindössze egy ugrásra van a Balatontól és Zalakarostól? Szóval ha innen indulnátok útnak, és új élményeket kerestek, akkor a Zobori Élménypark jó választás lehet. A park 400 méter hosszú pályája igazi adrenalinbombát ígér, a park pedig, ahol található, az ország legnagyobb élményparkjának számít.

Forrás: Pxhere.com

Valamivel nyugisabb és csendesebb élményeket kínál a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum, ahol nemcsak hazánk legnagyobb bivalycsordájában gyönyörködhettek, de piknikezhettek a fűben, sétálhattok a gyönyörű, érintetlen természetben, a gyerekeket pedig állatsimogató várja őshonos állatokkal. Az egész évben nyitva tartó rezervátumon kitáblázott sétaút vezet végig.

A rezervátum közelében található a Fenyvespusztai Állatsimogató is, ahol közvetlen közelről láthatunk - és simogathatunk - nyuszikat, szamarakat, bárányt, kecskegidát és törpemalacot, de akár a pónilovaglás is a program része, persze inkább a kicsiknek.

Ökopart és sövénylabirintus

Ha pedig mindezek után vizes élményekre vágyunk, akkor akár egy teljes napot is eltölthetünk a Zalakarosi Termáltó és Ökopart mellett. A hely eredetileg a Zalakarosi Fürdő elfolyó vizének hasznosítása céljából jött létre, mára azonban annál sokkal nagyobbra nőtte ki magát: látogatóközpont, rekreációs és kondicionáló park egyben, amelyben csúszdát, vízi tipegőt, tanösvényt, sövénylabirintust és persze játszóteret is találunk; a hangok pavilonjában pedig a különböző hangkeltő elemek segítségével játékos formában ismerkedhetünk meg a hangokkal.

Túrázzunk a parkerdőben!

A zalakarosi parkerdő területén is sétára indulhatunk. A bő négy kilométeres parkerdei körtúra akár reggeli, napfelkelte-nézős programnak is beillik, különösen, ha az Erdészkilátót is célba vesszük. Aztán a rövidebb körtúrák között ott van még az 5,5 kilométeres Bögre-hegyi körtúra, az 5,1 kilométeres Kilátó körtúra, de például a Zalakarosi fürdőtől indulva a parkerdőn keresztül és a szőlőhegyeken át a Galamboki halastóhoz is elsétálhatunk.

Egy könnyedebb séta, szinte nulla szintemelkedéssel az örömhegyi Rockenbauer kopjafától indul és 4,5 km hosszú. Az útvonal az Országos Kékkör dél-dunántúli szakaszának részeként egészen a zalaújlaki Mária Szentély utáni elágazásig vezet.

És biciklire is pattanhatunk

A kerékpárosok körében népszerű a nagyjából 30 vagy 50 kilométeres Kis-Balaton körtúra, de két keréken akár Hévíz, Keszthely vagy a Somogyi-dombság irányában is elindulhatunk. A táj errefelé is gyönyörű, a szintkülönbségek pedig nem jelentősek, így akár gyerekkel is bátran nekivághatunk a biciklis kirándulásnak.

Forrás: MAPEI Tour de Zalakaros / FB

Ezt már mi is megtapasztaltuk, mikor pár éve részt vettünk a Tour de Zalakaros teljesítménytúrán. A kisebb kört tekertük le és kellemesen elfáradtunk a végére, de jó biciklikkel és jó társasággal egy életreszóló élmény volt. A 2022-ben 15. jubileumi évfordulóját ünneplő MAPEI Tour de Zalakaros kerékpáros fesztivált szeptember 23-25. között tartják.

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek