Ráckevétől Szigetcsépig - Vízitúrán a Kis-Duna mentén

Az olyan Kis-Duna menti települések, mint Szigetszentmiklós, Szigethalom, Szigetcsép és Ráckeve több sportolási és kikapcsolódási lehetőséget tartogatnak, mint gondolnánk. Ha valami új belföldi helyszínt keresünk a nyár végére, akkor ezen a tájékon jó helyen járunk. Ülhetünk kenuba vagy kajakba, evezhetünk egy SUP deszkán, sőt még motorcsónakkal és kishajóval is felfedezthetjük a vidéket.

Amint a térség honlapján is olvasható, 21 település mintegy 100 látnivalója és programja várja itt a látogatókat egész évben, akár egy nyári hajókirándulást tervezünk a Kis-Dunán, vagy részt vennénk egy szüreti- gasztronómiai fesztiválon ősszel.

Forrás: Kis-Duna mente TDM / Facebook.com

A Csepel-sziget és a Kis-Duna mente térség két központja, Szigetszentmiklós és Ráckeve; előbbi ipartörténeti emlékeire, utóbbi pedig a Magyar Kultúra Városa 2010 címre lehet leginkább büszke, a gazdag kulturális programok és épített örökségek mellett. Mindkét helyszín tökéletes kiindulópont, ha felfedezőútra indulnánk a térségben.

Ennek a túrának az egyik legkényelmesebb módja, ha hajóra ülünk. A tematikus hajókirándulás egy lassú, kényelmes, tájban gyönyörködős program. Mivel az evezéssel itt nem kell bajlódni, ezért a kisbabás családolnak és a nyugodtabb utakra vágyó szenior korosztálynak ajánlják ezeket az utakat. 

Forrás: Kis-Duna mente TDM / Facebook.com

A 30 fős kirándulóhajók nagyobb társaságoknak is helyet tudnak adni, a 10 fős kishajókkal azonban már teljesen egyénre szabott, különleges programlehetőségek is megnyílnak. Benevezhetünk például egy napfelkelte- vagy naplemente túrára, indulhatunk vezetett madárlesre, de akár egy több tételes borkóstoló is lehet a hajós program része – vagyis szinte bármi, amire épp a társaság vágyik.

Fürdőhelyek és fesztiválok

A Kis-Duna mentén több fürdőhelyet is találunk, de a térség egyik legkedveltebb úti célja a szigetcsépi szabadstrand, amely évről évre újabb szolgáltatással bővül. Az árnyas fákkal övezett öböl mentén találunk játszóteret, strandröplabda- és focipályát, a fürdőzőktől kellő távolságra egy kishajó kikötőt, a partmenti büfében pedig kényelmesen megebédelhetünk. Itt is lehet kenut és SUP-ot bérelni, az ide látogatók tehát egy egész napot eltölthetnek azzal, hogy a Duna-ágon bóklásznak.

Hasonló élményeket kínál Ráckeve, amelynek szabadstrandján vagány, kalózhajós játszótér működik, és egy elkülönített rész áll a vízitúrázók rendelkezésére. Szigethalomnál is érdemes megállni, mivel itt nem csupán vízi túrákhoz lehet eszközöket bérelni, de van vadaspark is egy elkerített, állatmentő részleggel, ahol a gyerekek kisállatokat simogathatnak, és egy kis erdei sétát követően még kisvasutazni is lehet.

Aki pedig itt tölti az augusztus 20-i hétvégét, az látogasson el a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztiválra, amit augusztus 15-től 20-ig tartanak a szigetszentmiklósi Városi Könyvtár és Közösségi Házban, illetve a Fesztiválszínpadon a Szent Erzsébet téren. A programkínálatban találni színházi előadásokat, koncerteket, gyermekszínházat, Duna parti programokat és az itt élő nemzetiségek néptánc együtteseinek előadásait. Jegyek még kaphatók

Látnivalók életfától tűztoronyig

 A 2007-ben átadott Életfát Szigetbecsén találjuk. Az alkotás mára a település jelképévé vált. Nemes Ferenc fafaragó szobrász munkájának köszönhetően a Balassi téren egy olyan mű áll, amelyet mind a lakosság, mind a településre látogatók megkedveltek.

Magyarország egyetlen fennmaradt gótikus szerb-ortodox templomát Ráckevén keressük. A 15. századi Nagyboldogasszony szerb-ortodox templom az idő múlásával egyre díszesebb lett és gyarapodott. Bizánci freskókat találunk a lábazattól egészen a mennyezetig.

Ráckevén, az új városháza épületében vár mindenkit a tornyos kilátó, ahol közel 40 méteres magasságból csodálhatjuk meg a körpanorámát. 1901-ben a középkori régi városháza helyén épült fel a szecessziós stílusú tornyos, új városháza. Ennek a tornyában található a Tűztorony-kilátó, ahonnan tiszta időben láthatók a budai hegyek, Százhalombatta és Ercsi tornyai, de akár a Velencei-dombság is.

A tassi zsilipet az 1870-es években építették fel, akkor amikor a Duna-ágat a Csepel-sziget felső végénél az akkor ott folyó munkálatok következtében lezárták. A tervezők úgy gondolták, hogy a dunai vízhozamot a főmederbe irányítják, annak „karcsúsításával" megakadályozhatják az 1838. évi nagy jeges pesti árvízhez hasonló „folyami jégdugók" kialakulását.

A Csepel-sziget egyetlen állatparkja, a Szigethalmi Családi Vadaspark 2014 augusztusában nyitotta meg kapuit.

A szigethalmi Európa Mérföldkövet 2004. május 1-jén adták át az Európai Unióhoz való csatlakozás alkalmából.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek