Csodás sziklaképződmények, amelyek már csak az emlékeinkben léteznek

Tény, hogy a természet az egyik legügyesebb művész, ami erdőkből, tengeröblökből, vulkáni kráterekből, gleccserekből és sziklafalakből készít csodálatra méltó műalkotásokat. Amik aztán rengeteg turistát vonzanak az adott országba, ahol létrejöttek. De ahelyett, hogy ügyelnénk rájuk, "természetesnek" vesszük a jelenlétüket, egészen addig, míg a természeti erők vissza nem veszik, amit megalkottak. A következő sziklaképződmények, sziklaboltívek és barlangok már nem csodálhatók meg teljes szépségükben. Vannak melyek pár hónapja zuhantak a tenger hullámai közé.

Az egyik ilyen szerencsétlenség, amiről tudunk, 2021 decemberében történt. Az akkori rekorderejű kaliforniai viharok, melyek az éppen szükséges esőt és havat biztosították az állam területén, sajnos a természeti szépségeket sem kímélték. Valamikor december és 2022 januárja között romba döntötték ugyanis a San Luis Obispo megye partjainál álló sziklaívet.

Előtte utána kép a sziklaívről, a szemtanú képei alapjánForrás: Helena Yungbluth

A szép boltív, mely a Montana de Oro Állami Parkban, a Spooner's barlang bejáratához közel állt, állandó célpontja volt a helyi kirándulóknak és turistáknak. A decemberi özönvizek után azonban a helyiek azt jelentették, hogy összeomlott.

Egy szemtanú, Helena Yungbluth, aki az 1960-as évek óta minden novemberben útba ejtette a szikla boltívet, azt mesélte az Latimes.com-nak, hogy november végén jártak arra és rengeteg fotót készítettek, de valamivel több mint egy hónappal később a sziklaív teljesen eltűnt. Nem volt a helyén semmi.

Hawaii veszélyben lévő sziklaboltíve

A Nemzeti Park Szolgálata szerint a világ egyik legismertebb tengeri sziklaboltíve bármelyik pillanatban eltűnhet. A 90 méter magas Hōlei Tengeri Boltív a Hawaii Vulkánok Nemzeti Parkban található, és július 21. körül leomlott az alapjának egy nagyon fontos része – írták a szolgálat Facebook-oldalán.

Forrás: National Park Service/J.Wei photos

„Aki teheti, még most csodálja meg a Hōlei szépségét, mert lehet, hogy később már nem lesz rá lehetőség." Nem kizárt ugyanis, hogy a boltív bármikor, figyelmeztetés nélkül az óceánba omolhat – jelentették ki a park illetékesei. 

Az összetört szív

Egy másik hawaii sziklaképződmény is rosszul járt, de még 2020 januárjában. Ekkor félig leomlott az a híres szív alakú sziklalyuk, mely Hawaii egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága volt. De érdekesség, hogy a félig törött szív mai is vonzza a látogatókat.

Forrás: RacheeLynn / Shutterstock

A Maui északnyugati partján található, jellegzetes formájú üreg egy természet ajándékozta műalkotás volt, amely a vulkanikus kőzet eróziójának köszönhette formáját. Korábban sokan jártak a természet által megdöbbentően szimmetrikusra teremtett szikla csodájára. A romantikus környezet tökéletes célpont volt egy lánykéréshez, az Instagramra posztoló influenszereknek, és a különleges természeti alakzatok után kutató utazóknak. 

A Darwin-sziget boltíve is az idő áldozata lett

Az idő múlásának, az időjárásnak és a vele járó eróziónak az áldozata. A Darwin-sziget közelében található Darwin-boltív néven ismert híres sziklaalakzat 2021 májusában omlott össze. Az esetről mi is beszámoltunk

Darwin-boltív, Galápagos-szigetekForrás: HakBak/shutterstock.com

Az angol biológusról elnevezett képződmény kedvelt célpontja volt a búvároknak. Az ecuadori Környezetvédelmi Minisztérium szerint a boltív májusi összeomlása hátterében – néhány fenti esethez hasonlóan – a természetes erózió áll, a kőhídból mára mindössze a két tartóoszlop maradt meg. 
A Galápagos-szigetcsoport 1978 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. A sziget egyedülálló növény- és vadvilága miatt bolygónk minden tájáról érkeznek ide a turisták, hogy megcsodálják a szigetek biológiai sokféleségét, amely Charles Darwint is inspirálta evolúcióelméletének megalkotásában.

Nagy veszteség, amire még számítani is lehetett

Az évente sok ezer látogatót vonzó Azúr ablak Málta egyik leghíresebb természeti látványossága volt Gozo szigetén. A természetes kőhíd a tenger felett nyúlt át a vízben álló kőoszlopig, ami 2017 márciusában omlott össze. A tenger fölé magasodó kőhíd környezetében számos filmjelenetet forgattak, többek között például a Trónok harcához is.

Azúra ablak, MáltaForrás: MARCIN CZERNIAWSKI/Pixabay

A baj megjósolható volt. Bár a helyi környezetvédelmi minisztérium 2013-as vizsgálata azt állapította meg, hogy nem fenyegeti az összeomlás az Azúr ablak szerkezetét, az apró erodálódás elkerülhetetlenségére már akkor is felhívták a figyelmet. Később azonban egyre jobban kezdtek aggódni a máltaiak, különösen akkor, amikor egy 2016 áprilisában készült légi felvétel repedéseket mutatott a sziklán.

Az ismert sziklaképződmény helye ma így néz kiForrás: Martin Froyda/Shutterstock

Még tovább fokozódott az aggodalom néhány hónappal később, amikor nyilvánosságra került egy videó, amelyen egy vakmerő férfi a mélybe ugrik a kőhíd 28 méter magas tetejéről, magával sodorva egy rakás kőtörmeléket a tengerbe. Ezt követően hozták meg a rendeletet, hogy a kőhídra felmászni tilos, a rendelet megszegéséért pedig komoly pénzbüntetés járt. Később azonban a hatóságok elismerték, hogy nincs kapacitásuk a megfelelő ellenőrzésre, és sajnos be is következett a katasztrófa.

A doveri fehér sziklák sem olyanok, mint régen

Az előző év telén történt, hogy hirtelen több tonnánnyi szikladarab hullott a tengerbe a világhírű doveri fehér sziklákról, amely néhány perccel később ugyanúgy megismétlődött. Az esetet többen is megörökítették videó vagy fénykép formájában, köztük David Waterfield is, aki nem messze lakik a szikláktól, és épp kutyát sétáltatott, amikor egy "hangos durranásra" lett figyelmes. Nem sokkal később azonban már csak azt látta, hogy "nagy mennyiségű szikla" omlik bele a La Manche-csatornába – írta akkor a brit Express magazin.

A puha mészkőféléből álló doveri sziklák fehér színét a magas krétatartalma adja. Az összeomlást valószínűleg a nagy szél folyamatosan erodáló ereje és a puha sziklában felszívódó esővíz megfagyása okozta, amely a szikla repedéseinek kitágulását eredményezte, végül darabjaira töredezve a vízbe hullott.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek