6 mesés vízesés a kontinensünkön, melyekből 3 itthon található

Van valami varázslatos abban, ahogyan a víz a sziklák tetejéről megkezdi látványos zuhanását a mélybe, majd elegánsan tovább áramlik. A világon számtalan gyönyörű vízesés van, az alábbiakban azonban mi most csak Európában belül maradunk, ahol a szemet gyönyörködtető vízesések között válogattuk össze a hat legszebbet. Mivel hazánkban kevés magas hegység van, ahol hatalmas vízesések zúdulhatnának le a magasból, ezért felesleges összehasonlítani a határainkon túl található társaikkal. De persze szégyenkezni így sincs okunk!

A legszebb zúgóink és zuhatagjainak környéke tanösvényekkel, gyönyörű panorámát kínáló kilátókkal és remek turistapihenőkkel várja a túrára vágyókat, ahol az élmények szinte mind ingyen vannak. Kezdjük is azzal, itthon merre érdemes elindulni.

Télen is látványos zuhatagunk

A Lillafüredi vízesés húsz méteres zuhatagát mesterségesen hozták létre a Palotaszálló építésekor, és mivel a vízhozama nagyrészt az esős napok számától függ, így szárazabb időszakban van, hogy csak békésen csordogál. A vízesés egyébként télen is különleges látvány, ha elég fagyos az idő, összefüggő mamutjégcsappá válik.

A Lillafüredi-vízesésForrás: Debrecenivalaki/commons.wikimedia.org

Alatta húzódik az Anna-mésztufabarlang is, amelyhez hasonló az egész világon állítólag csak hat létezik, és a közelében található a másfél kilométer hosszan bejárható István-barlang, amely cseppkövei mellett tüdőtágító levegőjéről is híres, és ezért gyógybarlanggá minősítették.

Mindkettőt a közel százéves, neoreneszánsz Palotaszálló alatt kialakított függőkerten keresztül lehet megközelíteni: a lefelé vezető, hat teraszt is összekötő sétányon végig botanikai ritkaságok sorakoznak.

A Mátra természetes kicse

A Mátra mindig kiváló helyszín a hagyományos erdei programokhoz, Parádfürdőről például egy csinos kis ösvény vezet az Ilona-völgyi Vízeséshez, amely hazánk legnagyobb szintkülönbségű természetes vízesése.

Megkapó a vízesés gyönyörű látványa, melynek szépségét az Ilona-patak vize táplálja, amely a völgy függőleges sziklafalának V alakú felső hasadékából, 10 méteres magasságból, vékony sugárban zúdul alá.

Ijesztő a neve, de a látványa megkapó

Visegrád központjától 2,5 kilométerre, délkeletre, a Malomkerti-völgyben folydogál hol szelídebben, hol határozottan utat törve magának az az Ördögmalom-vízesés, amelyhez a településről indulva a piros turistajelzés vezet. 

A gyors folyású Apát-kúti-patak vize ez, amelyről ki tudja, hogy milyen régóta mossa gondosan gömbölydedre azokat az andezit kőzetdarabokat, amelyeket a népnyelv az ördög malomköveiként emleget. Hazai vízeséseinkből egy korábbi cikkünkben találnak nagyobb gyűjtést, amelyre kattintva további izgalmas helyszínekre bukkanhatnak. 

Izland nemzeti szimbóluma

Izlandon a vízesésekből jócskán kijutott a szigetnek. Itt található Európa egyik legszebb vízesése is, a Gullfoss – magyarul arany vízesést jelent –, Izland délnyugati részén, a Hvítá folyó kanyonjában. 

A szurdokot vulkáni erők hozták létre, amit a jégkorszak óta tovább bővít és mélyít a víz. A folyó átlagos vízhozama nyaranta száznegyven köbméter másodpercenként, azonban a téli időszakban ez lecsökken nyolcvan köbméterre. Nagyobb áradások idején az itt lezúduló víz mennyisége akár kétezer köbméter is lehet.

A Fogarasi-havasok gyöngyszeme

Erdélyben is gyönyörű vízesések találhatók, a Balea vízesés azonban nemcsak önmagában látványos, de annak kiindulópontja, az azonos nevű tó is nagyon szép. A vízesés csak a távolból csodálható, mert turistaút közvetlenül nem vezet hozzá, de az interneten találni olyan képeket, ahol sokan a vízesés aljában fotózkodnak, így talán annyira mégsem lehet ördöngösség odamenni.

Teljes egészében a vízesés a felvonóból látható, mely drótkötélpályán visz fel a Balea-tóhoz, a 2034 méteres magasságba. A Balea tó vize 60 métert zuhan, majd szétválik több, kisebb vízesésre, hogy onnan szelíden és lassan folytassa tovább útját. A tó és a vízesés Erdélyben, Szeben megyében, a Fogarasi-havasok északi oldalán található.

Powerscourt, ahol akár meselények is rejtőzhetnének

Ha léteznek koboldok és tündérek, akkor ők egészen biztosan ezen a környéken laknak. Írország legmagasabb vízesése, a 121 méter magas Powerscourt, Enniskerry városától öt kilométerre, Dublintól pedig körülbelül húsz kilométerre található, a Wicklow-hegységben.

A vízesés felé haladva évszázados erdőkön vezet az út, tölgy-, vörösfenyő- és bükkfák társaságában. De ha már erre járnak, érdemes megnézni az Enniskerry kastélyt és parkját is! A helyi turisztikai tájékoztatók szerint a helyszín kiválóan alkalmas piknikezésre vagy egy jó kis grillpartihoz, szóval, ha épp egy jó kis sütögetésre vágynának, valamilyen egészen szokatlan és kivételes háttérrel, akkor irány Írország! Még több gyönyörű vízesésről ebben a korábbi cikkünkben olvashatnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek