Nézzék, milyen aranyosak a Börzsönyben lencsevégre kapott vadmacskák

A Börzsönyi Természetvédők Facebook-oldala igazi kincsesbánya, legalábbis, ha hazánk különleges és ritka ragadozóiról szeretnénk elkapott felvételeket látni. Szerepelt már náluk hiúz, legutóbb farkas került a kamera elé, most pedig a szintén nagyon óvatos és igencsak rejtőzködő életet élő vadmacska néhány cuki példányát sikerült lencsevégre kapni, méghozzá Ferenzi Balázsnak.

Mint a Wikipédia szócikkéből kiderül, a vadmacska főleg a nagy kiterjedésű, háborítatlan erdőségeket kedveli, a vad egyedek színe mindig szürkésbarna, a test alsó felén és a lábak belső részén okkersárga beütéssel. Rajzolata lehet elmosódott, vagy jellegzetesen cirmos, markáns, fekete harántcsíkokkal. Hossza farokkal együtt 80-110 centiméter, súlya évszakonként és nemenként különböző, általában 4-6 kilogramm között van.

A vadmacska különösen félénk, óvatos állat, kerüli a településeket és az ember által bolygatott, háborított helyeket. Alapvetően magányosan él, az egyedek territóriumának nagysága főleg a táplálékmennyiségtől függ, általában körülbelül 3 négyzetkilométer.

Magyarországon ismert populációi élnek az Északi- és Dunántúli-középhegységben (Zemplén, Gömör–Tornai-karszt, Bükk-vidék, Mátra, Cserhát, Börzsöny, Gerecse, Vértes, Bakony), a Gödöllői-dombságban, síkvidékeinken pedig a Duna alsó szakaszát, a Drávát, a Tiszát és a Körösöket kísérő nagyobb kiterjedésű ártéri erdőkben.

A címlapkép forrása: Marcel Langthim/pixabay.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek