Látványos kameracsapdás felvétel született a Börzsönyben élő hiúzról

A Börzsönyi Természetvédők Facebook-oldalára feltöltött animáción az látszik, hogy az állat április 14-én hajnalban, a szakadó hóesésben mászkál a hegységben. A hiúz mintha kiszúrta volna a webkamerát, ugyanis többször is belenézett, meredten bámulta, majd továbbállt. Íme, az ominózus felvétel!

Magyarországon becslések szerint 10-12 hiúz élhet, és mivel éjszakai ragadozó, igen ritka amikor nappal is sikerül lencsevégre kapni. Legutóbb márciusban mutatta meg magát a börzsönyi hiúz. Az április közepi hónak köszönhetően derült ki, hogy a börzsönyi hiúz az elmúlt napokban is a hegység magasabb területein maradt, és sikeresen vadászott is, tette mindezt meglehetősen közel a turistautakhoz. 

Közelről így fest Európa legnagyobb macskaféléje - illusztrációForrás: Picasa 2.7/Art G./ Wikipedia

A Wikipédia szedete szerint a kárpáti hiúzok Magyarország, Románia, Szlovákia, Lengyelország, Ukrajna és a balkáni országok erdőségeiben élnek. A nagy kiterjedésű, sűrű erdőket kedvelik, különösen akkor, ha az erdő sziklás tisztásokat is rejt. Napjainkra Magyarország hiúzállománya katasztrofális mértékben megritkult, de hasonló a helyzet Európa többi országában is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek