Ritka állatra bukkantak a Duna-Dráva Nemzeti Parkban

Különleges emlősállattal bővült a drávaszentesi madárrepatriáló állomás, ahova nem rég egy vadmacska kölyök került. Barcs külterületén találtak az állatra, akiről először azt hitték, hogy házi macska – derült ki a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának hírleveléből. A kölyköt a helyi állatmenhely vezetője találta, aki ideiglenes gazdihoz adta az állatot. A befogadó másnap jelezte, hogy valami „gond" van a macskával, nagyon vad, fújtat, nem házi macska módjára viselkedik.

Forrás: Schulcz Andrea/Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

Természetvédelmi őrök megnézték az állatot, és kiderült, valóban nem házi, hanem vadmacska, illetve az sem kizárható hogy hibrid, vagyis házi és vadmacska keveréke.

A vadmacska Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250.000 Ft. E kölyök esetében genetikai vizsgálat fog fényt deríteni arra, hogy tiszta vérű vadmacskáról vagy hibridről van-e szó.

Ezt azért fontos tudni mert a szakemberek szerint félő, hogy tiszta vérvonalú európai vadmacska nem is fordul elő a környéken, hiszen az épített környezet egyre kiterjedtebb, sok a házi macska, azok pedig párosodhatnak a vadmacskákkal. Emiatt, illetve rejtőzködő életmódja miatt állománybecslése nagyban nehezített. 

Rejtőzködésben nagyon jóForrás: Schulcz Andrea/Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

A vadmacskák különösen óvatosak, félénkek, rejtőzködő életmódot folytatnak, kerülik az emberi településeket, az emberek által háborgatott területeket; leginkább a nagy kiterjedésű, háborítatlan erdőket kedvelik. Bundájuk szürkésbarna, jellegzetesen cirmos, fekete harántcsíkokkal, de lehet elmosódott is. Vastag bozontos farkukat 7-9 fekete harántcsík is díszítheti. A házi macskával ellentétben leginkább éjjel és hajnalban aktívak, a nappalt kotorékokban, fák odvaiban töltik. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek