Mesterséges partfalat alakítottak ki hazánk legkisebb fecskefajának

Sikeres civil kezdeményezésről számolt be weboldalán a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság. A projekt a Szegeden tevékenykedő Mondolo Egyesület nevéhez fűződik, mely korábban a szegedi fűtőműre is szerelt fecskefészkeket, valamint több falfestményt is készített.  Ezúttal partifecskéknek és gyurgyalagoknak alakított ki partfalat Kiskundorozsmán. Az akció olyan eredményes lett, hogy kb. 120 pár partifecske és 10 pár gyurgyalag talált otthonra a partfalban.

A nemes kezdeményezésnek és az önkénteseknek köszönhetően itt új otthonra leltek a madarakForrás: Puskas Jozsef/Puskas Jozsef/Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság/Facebook

Hazánk legkisebb fecskefaja, a partifecske és a színpompás gyurgyalag egyaránt löszös-homokos, magas partfalakban fészkel. Régebben a természetes fészkelőhelyeiket a szabályozatlan folyók szakadásos partfalai adták, ám ezek eltűnése miatt új helyszíneken jelentek meg. Költőüregeiket ma már jórészt homokbányák, dombvidéki löszfalak természetes szakadásaiba vájják, de szinte bármilyen függőleges partfalba képesek beköltözni, legyen az vízelvezető árok, építési területen lévő munkagödör vagy földhányás.

Külön felhívták a figyelmet a madarak védelméreForrás: Puskás József/Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság/Facebook

A telelésből viszonylag későn, április végén-május elején visszaérkező partifecskéknek az egyik legfontosabb szempont a fészkelésnél a meredek, ragadozók által nehezen elérhető függőleges falak megléte. Ezeket a biztonságos helyeket a telepesen költő madarak évekig használják. A maguk által vájt üregekben nevelik fel fiókáikat, ahol a paraziták is megtelepszenek és felszaporodnak, emiatt a fecskék minden évben új, friss partfalat keresnek maguknak.

Mivel természetes módon ma már ritkán keletkezik friss partfal, nagy segítség nekik az emberi jóindulat és akarat.

Szerencsére nem csak Szegeden, a Mondolo Egyesület jóvoltából van erre példa, de már több településen is olyan mesterséges homokfalakat alakítottak ki az önkormányzatok, amelyek több száz pár partifecskének és gyurgyalagnak nyújthatnak fészkelőhelyet. Tavaly tavasszal például Baján, Bácsalmáson, Bácsbokodon és Mélykúton is a madarak költését segítő földmunkákat, partfal-kialakításokat végeztek.

A madarak költési idejében, április 15. és augusztus 1. között nagyon fontos a telepek zavartalanságának megőrzése, a homokbányászat vagy más földmunkák, illetve a technikai sportok felfüggesztése.

A partifecskék és a gyurgyalagok hosszú távú vonulók, a Szaharától délre töltik a telet. Vonulásuk során számos veszélynek vannak kitéve, ezért is fontos, hogy természetvédelmi beavatkozásokkal segítsük az itthoni sikeres költésüket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek