Egyetlen fotó erejéig sikerült megörökíteni a Tiszánál felbukkant ritka vendéget

Borzas gödény látogatott a tiszaalpári Nagy-tóra. A faj a 19. században még költött hazánkban, aztán eltűnt az országból vélhetően a nagy kiterjedésű vizes élőhelyek csökkenése és a vadászat miatt – olvasható a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldalán.

A fejének és hátsó nyakának tollazata borzas, innen kapta a nevétForrás: Bártol István/Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság/Facebook

Azóta időnként megjelennek ott kóborló példányok, például tavaly májusban Berettyóújfalu mellett került szem elé egy. A nemzeti park kollégái múlt héten a gémtelepek felmérése közben lettek figyelmesek a ritka vendégre, amely másnap reggel el is hagyta a tavat, de egy fotót sikerült még róla készíteniük. 

A Wikipedia szócikke szerint Magyarországon pelikánt csak ritkán látni, kóborló egyedei legtöbbször májustól júliusig alkalmi vendégként bukkannak fel a nagyobb folyók mentén. A 19. század közepén azonban a pelikánok még a Balatonon is költöttek. Európában rövidtávú vonuló, a telet a Nílus deltavidékén, illetve Görögország nyugati partjainál tölti. Fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 500 000 forint.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek