Falumúzeum és kisvasút is készül ennél a csodaszép tónál

Nagy léptékű ökoturisztikai fejlesztés előtt áll a Csanytelek–Tömörkény–Baks által közrefogott terület tórendszere, a Csaj-tó. Így egy, a családok számára is élményt jelentő helyszínnel gazdagodik a térség. A terület tórendszere különösen gazdag madárvilággal rendelkezik, az itt megfigyelt fajok száma kétszáz fölött van, ezek közül száz fészkel is a területen – írja a delmagyar.hu.

A nyári lúd is szívesen elidőzik errefelé - illusztrációForrás: glacika56/Pixabay

A Kiskunsági Nemzeti Park Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetéhez tartozó, időszakos vizekkel borított szikes puszta jellegzetes növény- és állatvilággal rendelkezik. A tórendszer fontos pihenő- és táplálkozóhelye a Magyarországon átvonuló réce- és libaféléknek, a tó nádasaiban hazánk összes gémféléje költ, de Csongrád-Csanád megyében itt költ a legtöbb nyári lúd is, az átvonuló tőkés récék száma pedig néha eléri a húsz-harmincezret is.

A természeti értékeket környezetbarát, fenntartható módon szeretnék bemutatni, és a projektre szánt 849 millió forintból a tavak körül futó vasúthálózatot is felújítanák. Olyan állapotba szeretnék hozni, hogy azon kézzel vagy lábbal hajtott hajtányokon lehessen közlekedni, de bizonyos szakaszokon kisvasút is jár majd. Emellett turistákat kiszolgáló létesítmények, pihenőhelyek is készülnek.

" A tervek szerint egy kerékpárútvonal fogja majd összekötni az ópusztaszeri emlékparkot és a Csaj-tavat" – nyilatkozta Erhard Gyula, Csanytelek polgármestere, aki azt is elmondta, hogy a Tiszán egy csónakleeresztőt építenek, magánberuházásként egy kishajókikötő készül, ehhez közel pedig egy pihenőhelyet alakítanak ki a gáton az Eurovelo kerékpárút mellett. Szeretnének megvalósítani egy falumúzeumot, benne a helyi művészek kiállítóterével, illetve egy informatikai múzeumot is" – vázolta az elképzeléseket a polgármester.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek