Alighogy felbukkant ez a ritka madár az országban, már le is lőtték

  Tegnapi cikkünkben számoltunk be a hírről, hogy majdnem kilencven év után másodszor a napokban hazánkban újra felbukkant egy barátkeselyű a Debrecenhez közeli Sáránd mellett. Már akkor is felmerült, hogy lehetett egy másik társa is, akit azonban mint most kiderült, lelőhettek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A barátkeselyű egyike az Európában őshonos négy keselyűfajnak, amelyek több országból – így hazánkból is – kipusztultak az illegális pusztítás (mérgezés és lelövés), valamint a természetes élőhelyek és táplálékforrások csökkenése következtében.

  Döbbenet, hogy az orvvadászok célpontjává válhat egy ilyen ritka madár - illusztrációForrás: Creative commons license/Juan Lacruz

  Miután a nyomkövető gyanús GPS adatokat küldött, az MME méreg- és tetemkereső egysége a Hortobágy Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) természetvédelmi őrszolgálatával együtt néhány órán belül a megadott koordinátákhoz sietett. A madár jeladóját egy folyóparton találták meg, a nyomkövető adatainak köszönhetően pedig arra is hamar fény derült, hogy a madarat a jeladó helyétől több kilométerre lőhették le. A keresőkutyás egység is egyértelműen erre utaló nyomokat talált, így azonnal értesítette a rendőrséget.

  A helyszínelés során több bűnjelet is rögzítettek, és DNS mintát vettek a madár jeladójáról is. Így remélhetőleg a rendőrségi nyomozás során sikerül mielőbb felelősségre vonni az elkövetőt.

  Magyarországon 1932 óta először és utoljára 2008-ban figyeltek meg barátkeselyűt. A most Sáránd mellett feltűnt fiatal példányon nem volt gyűrű, így feltehetően egy természetes fészekaljból származik. Nem kizárható, hogy a jeladós, lelőtt madárral együtt vándoroltak északra a Balkán-félszigetről. A barátkeselyű fokozottan védett faj, így elpusztítása orvvadászatnak és természetkárosításnak minősül. Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft – írja a berek.hu.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek