Tíz pár sem fészkel hazánkban a most megfigyelt madárból

Dunatetétlen határában egy Olaszországban meggyűrűzött széki lilét sikerült megfigyelni, amely már fiókát is nevel. A széki lile országos állománya még a 10 párt sem éri el, gyakorlatilag már csak a Kiskunsági Nemzeti Park területén költ rendszeresen, emellett a Fertő-tónál alkalmi fészkelései figyelhetők meg.

Ritka madarat sikerült megörökítenie a jó szemű természetvédelmi őrnekForrás: Bárdos Tibor/knp.hu

A megfigyelt példányt 2010 tavaszán gyűrűzték színes jelölőgyűrűvel Olaszországban, Pescara közelében, majd 2013-ban és 2014-ben is azonosították vonulás közben Olaszországban, Senigalliánál. Most viszont költés közben vette észre a madarat Dunatetétlen határában Bárdos Tibor, természetvédelmi őrkerület-vezető. Ez az első külföldi gyűrűs széki lile, melyet hazánkban találtak.

Magyarországon ez az egyik legveszélyeztetettebb fészkelő madárfaj, a megfigyelések szerint már csak néhány pár jelenik meg nálunk évente.

2020-ban Soltszentimre térségében, Apajon, Kelemen-széken és Miklapuszta északi részén is fiókákat figyeltek meg a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. Ezek a sikeres fészkelési adatok kivétel nélkül rendszeresen legeltetett területekről származnak. Szórványos megfigyelések egyéb szikes területről is kerülnek elő, így a régebben jó széki lilés helynek számító Böddi-székről is, ahol újra fellendült a külterjes legeltetés a szikes tó környékén.

A széki lile meglehetősen apró, átlagos testhossza 15-17 centiméterForrás: Bárdos Tibor/knp.hu

A szikes tavak benádasodása, benövényesedése és tartós kiszáradása a széki lile fészkelő- és táplálkozóhelyeinek eltűnését eredményezik. Kifejezetten fontosak számára a legeltetett, rövidre rágott füvű területek, ahol a kültéri állattartás megteremti neki a kedvező feltételeket. A széki lile állományának nagy része Eurázsia és Észak-Afrika tengerpartjain és sós tavain költ. Kárpát-medencei előfordulása kisszámú ugyan, de rendszeres. A fészkelő állomány szinte mindenütt fogyatkozik Európában, így hazánkban is. Itthon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 1 000 000 Ft – olvasható a Kiskunsági Nemzeti Park weboldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek