Keleti madárritkaság rikít a gemenci erdőben

A Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi őrei gemenci terepbejárás során egy különleges tollazatú madarat vettek észre a Rezéti-Dunában úszkáló tőkésrécék között. Az egyedisége miatt könnyen azonosítható madár egy mandarinréce hibridje volt, valamilyen másik récefajjal történt kereszteződésének eredménye.

Úszkáló mandarinréce - illusztrációForrás: Wikipédia / Készítette: Heinz Albers

A mandarinréce őshazája Kelet-Ázsiában van, de napjainkban - elsősorban fogságból szökött példányok - előfordulhatnak Európa vizeiben is. Rendkívül díszes tollazatú és szép formájú díszréce. Már a XVIII. században szállítottak Európába példányokat, elsősorban főúri parkok tavaira. Mivel tartása könnyű és fogságban is könnyen szaporodik, általánosan elterjedt állatkertekben, magántenyésztőknél. Ez a példány is feltehetőleg egy közeli tenyészetből szökhetett ki.

A nászidőben a hím dísztollait felborzolja, így még mutatósabbá válik. Különlegessége, hogy tojásait odúba rakja, a természetben akár 10-15 méter magasan is, hogy elkerülje a ragadozókat. A hím és a nőstény élete végéig együtt marad, és utódait is párban neveli, ezért Kínában a házastársi hűség és boldogság szimbólumállata - olvasható a ddnp.hu oldalán, ahol az állatról készült kép is látható.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek