Nyáron már a kibővített Cuha-völgyi via ferratán túrázhatunk

A Veszprémtől északra fekvő Cuha-völgyben a tavaszi hónapokban felújítják a via ferrata pályát, és új szakaszt is építenek hozzá. A munkálatok már megkezdődtek, és nyár elejére várhatóan befejeződnek. A munka Kovács Tamásnak, a Tatabányai Alpin Sportklub elnökének, a magyarországi vasalt utak megálmodójának irányításával folyik a Vinyét Porva-Csesznekkel összekötő turistautat övező szakaszon. 

A Cuha-völgy Bakonyszentlászló mellettForrás: Sóhivatal/Wikipedia

"Jelenleg a 2015-ben épített pályánkat bővítjük sporttársaimmal. A munkamenet azzal kezdődik, hogy szemrevételezzük, mely sziklák alkalmasak via ferrata út létesítésére. Ezt követően ezeket veszélytelenítjük, azaz a laza, mozgó köveket eltávolítjuk, majd pontosan kijelöljük a nyomvonalat. A 30-40 centiméter hosszú betonvas tartókat, melyek a drótkötelet rögzítik, beragasztjuk a sziklába. A munka befejezését, az új pályaszakasz átadását a nyárra tervezzük" – mondta az elnök.

A via ferrata útvonalaknál az "A" jelzésűek a legkönnyebben teljesíthetőek, míg az "F" betűvel jelzetteket kizárólag profi mászóknak ajánlják - illusztrációForrás: Hans Braxmeier/Pixabay

Az alpesi vidékeken régóta közkedveltek a via ferrata utak, a biztonsági elemekkel ellátott sziklafalszakaszok, hegymászó ösvények. Napjainkban szabadidősportként terjedt el szerte Európában a sziklamászás e módja. Hazánkban az első vasalt utak a cseszneki Kőmosó-szurdokban épültek 2013-ban, mintegy 370 méter hosszúságban – az Ostromlók útja, a Várpanoráma út, a Tálos Zoltán emlékút – különböző nehézségi fokozatokban. A második Tatabányán, a Turul-szobor közelében, a harmadik a Cuha-völgyben, a legújabb, a tavaly átadott negyedik út pedig Sárospatak közelében, a Megyer-hegyi Tengerszemnél van. A tatabányai sportklub tagjai a via ferrata oktatásokon túl túravezetéseken ismertetik meg a biztonságos mászás technikáját az érdeklődőkkel – írja a likebalaton.hu. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek