Új kerítést és kiskaput kap, megszépül a Lajos-forrás

Megkezdődött a Visegrádi-hegységben található Lajos-forrás felújítása. A munkálatok ideje alatt vízvételre csak korlátozottan lesz lehetőség, de két hét múlva már teljesen megújult környezet várja a kirándulókat – olvasható a Pilisi Parkerdő közleményében. 

Forrás: Pilisi Parkerdő

A Szentendre határában fakadó, bővizű Lajos-forrás népszerű kirándulóhely a Visegrádi-hegységben, számos turistaút is érinti. Egyes hagyományok szerint a forrás már évszázadok óta Nagy Lajos király nevét viseli, aki szeretett vadászni ezen a környéken. A forrásból kifolyó víz a Jóvízű-patakot táplálja, de az arra járók is gyakran oltják belőle szomjukat. Fontos azonban tudni, hogy a forrásvíz minősége a vízhozamtól, évszaktól függően gyorsan változhat, így a forrás vizét mindenki csak saját felelősségére fogyassza!

A Lajos-forrásnál a munkálatok előreláthatólag két hétig tartanak. Ez idő alatt megtisztítják a terméskőfalat, kijavítják a fugákat, kicserélik a kerítést és a kiskaput, és természetesen a forrás közvetlen környezetét is rendbe teszik.

Forrás: Pilisi Parkerdő

A Lajos-forrás felújítását további 23 erdei forrás követi, az év végéig megújul például a közelben található Salabasinai-kút, valamint a visegrádi Kaán-forrás és a Boglárka-forrás is. A Pilisi Parkerdő felhívja mindazok figyelmét, akik a felújítás idején kirándulnának a Lajos-forráshoz, hogy a forrás környékét lezárták, így vízvételre most egy rövid ideig a reggel 8 és délután 3 óra közötti időszakban nem lesz lehetőség.

Nagy-Kopasz - Csergezán Pál kilátó"Forrás: Travelo.hu"
A legszebb téli túraútvonalak, hosszabb és rövidebb barangolások márciusra
Bár az időjárás még szeszélyesen változékony, a viszonylag enyhe időnek van egy jó hozománya is: hétvégente egy kicsit kockázatmentesebben tervezhetünk túrázást. Menni sokfelé lehet, gyerekekkel, kutyákkal, várat nézni, dombon csúszkálni, melegedésképpen pedig menzás teát inni. Túrázni szerető szerkesztőségünk az alábbiakban néhány kipróbált útvonalat gyűjtött össze, hátha egyikkel vagy másikkal olvasóinknak is meghozzuk a kedvét egy márciusi kiránduláshoz. Olvasson tovább erre!

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek