Látogatási korlátozást vezettek be ezen a népszerű, hazai kirándulóhelyen

  A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának weboldalán jelent meg a felhívás, melyben az edőlátogatókat és a vendégeketet arról értesítették, hogy a Bél-kői tanösvény tetején lévő kilátópont – feltehetően rongálás miatt – balesetveszélyessé vált, és emiatt bizonytalan ideig nem látogatható.

  Feltehetően megrongálták a kilátópontotForrás: bnpi.hu

  A Bélkő-hegy a Bükk-fennsíkot körülölelő sziklasornak meghatározó tagja a Bükk-vidék központi részének nyugati felén. A magasba törő, éles peremű sziklák tövében ritka, védett növények bújnak meg. A Bélkő-hegy oldalában 1963-ig folyt két mészkőbánya tölcséres művelése, majd a termelést a hegygerinc tetején folytatták. A hegy eredeti, bár lapos csúcsa áldozatul esett a cementgyártásnak, azonban egyik épen maradt ormáról fantasztikus panorámában lehet része a túrázóknak. Ez egy mesterségesen kialakított orom a csúcsra vezető Bélkő Tanösvény végén.

  Bél-kő a bélapátfalvai tó felőlForrás: Jhonny89/Wikipedia

  Jól belátható innen a Bélapátfalvát körülvevő dombvidék, a Bükk-vidék csúcsrégiójának vonulatai Szarvaskő irányába, a távolban kéklő Mátra, valamint az alattunk elterülő felhagyott felső kőbánya. A tanösvényen visszaindulva pár száz méter után a Bükk-vidék csúcsrégiójának északi lejtőit és csúcsait vehetjük szemügyre, tiszta időben pedig akár a Tisza-tó és a Tátra havas vidéke is látszik innen. 2003-ban adták át a Bélkő Tanösvényt, írja a Wikipedia. A látogatási korlátozás feloldásának időpontjáról az igazgatóság honlapján és Facebook oldalán is tájékozódhatnak.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!