Gyönyörű helyen jelölték ki Horvátország legújabb nemzeti parkját

A horvát parlament pénteken egyhangú szavazással elfogadta a Dinara hegység térségének nemzeti parkká nyilvánításáról szóló törvényt, ezzel pedig 12-re nőtt az országban a védett nemzeti parkok száma – írja a Croatiaweek.

A Dinara-hegyvonulat legmagasabb gerince, a Troglav 1913 méteres csúcsa

Forrás: Krešimir Bikić / Wikipedia

A nemzeti parkká nyilvánított terület magában foglalja a Dinara-hegyvonulat horvát szakaszát, a Troglav hegyet, a Kamešnica-hegyet, a Cetina folyó felső szakaszát valamint a Hrvatačko, Paško és Vrlika karsztmezőket. A park két megyén – Split-Dalmácia és Šibenik-Knin –, közel 63 000 hektárnyi területen fekszik. Az előbb említett hegyek a Dinári-Alpok részét képezik, Dinaridáknak is nevezik, az egész hegységrendszer a Dinara-hegységről kapta az elnevezését. 

A Dinara hosszú hegyláncát a főbb keresztirányú nyergek 5 egységre osztják, ez a hegyvonulat nyugati gerinceForrás: Martin Brož / Wikipedia

A Dinara hegylánc területén számos endemikus, vagyis csak egy bizonyos helyen megélő növény- és állatfaj, illetve több veszélyeztetett faj is található, összesen több mint ezer növényfaj élőhelye. De itt található például a népszerű Via Dinarica útvonal is, amely hegymászóknak, kerékpárosoknak és kirándulóknak is nagyszerű terepet kínál. A Via Dinarica három fő útvonalból áll: kék útvonala az adriai partot követve köti össze a Dinári-hegyek tengerparti útjait, a fehér útvonal a magas Dinaridákat foglalja magában, a zöld útvonal pedig a Dinaridák szárazföldi oldalát mutatja be.

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek