Gyönyörű helyen jelölték ki Horvátország legújabb nemzeti parkját

  A horvát parlament pénteken egyhangú szavazással elfogadta a Dinara hegység térségének nemzeti parkká nyilvánításáról szóló törvényt, ezzel pedig 12-re nőtt az országban a védett nemzeti parkok száma – írja a Croatiaweek.

  A Dinara-hegyvonulat legmagasabb gerince, a Troglav 1913 méteres csúcsa

  Forrás: Kreąimir Bikić / Wikipedia

  A nemzeti parkká nyilvánított terület magában foglalja a Dinara-hegyvonulat horvát szakaszát, a Troglav hegyet, a Kameąnica-hegyet, a Cetina folyó felső szakaszát valamint a Hrvatačko, Paąko és Vrlika karsztmezőket. A park két megyén – Split-Dalmácia és ©ibenik-Knin –, közel 63 000 hektárnyi területen fekszik. Az előbb említett hegyek a Dinári-Alpok részét képezik, Dinaridáknak is nevezik, az egész hegységrendszer a Dinara-hegységről kapta az elnevezését. 

  A Dinara hosszú hegyláncát a főbb keresztirányú nyergek 5 egységre osztják, ez a hegyvonulat nyugati gerinceForrás: Martin Broľ / Wikipedia

  A Dinara hegylánc területén számos endemikus, vagyis csak egy bizonyos helyen megélő növény- és állatfaj, illetve több veszélyeztetett faj is található, összesen több mint ezer növényfaj élőhelye. De itt található például a népszerű Via Dinarica útvonal is, amely hegymászóknak, kerékpárosoknak és kirándulóknak is nagyszerű terepet kínál. A Via Dinarica három fő útvonalból áll: kék útvonala az adriai partot követve köti össze a Dinári-hegyek tengerparti útjait, a fehér útvonal a magas Dinaridákat foglalja magában, a zöld útvonal pedig a Dinaridák szárazföldi oldalát mutatja be.

   

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek