Szarvasagancs-csata és vaddisznóbúgás hangja tölti be a Bükk erdeit

Az elmúlt évek során a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága pályázati forrásból vásárolt vadkamerákat, amelyek kitűnő felvételek készítésére alkalmasak. A vadkamerákkal elsősorban a fokozottan védett nagyragadozó-fajok állományát monitorozzák, és az állatok „rejtőzködő mindennapjairól" készült, sokszor nagyon látványos, tanulságos és beszédes felvételeket rendszerint közzé is teszik a Nemzeti Park Youtube csatonáján, ahol a „Kameracsapdák felvételei" címre kattintva megnézhetik a megosztásra érdemes felvételeket – olvasható a A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának weboldalán.

Csodálatos képsorokat rögzítenek a kameracsapdákForrás: Kleszó András, tájegységvezető, Kelet-Bükki Tájegység/Youtube.com

A Bükk erdeiben már decemberben megélénkül a vaddisznók élete. Az addig főleg éjjel, legtöbbször magányosan mozgó, néha kissé álmatag vadkanok egyre izgatottabbá válnak. Nappal és éjjel intenzíven keresik a kondák, pontosabban a kocák társaságát. Kezdetét veszi a vaddisznók nászidőszaka, a búgás, mely cseppet sem diszkrét és csöndes. Érdekesség, hogy az elmúlt időszakban a vaddisznók ivari aktivitása szinte egész évre kitolódni látszik, a fiatal kocák is egyre gyakrabban vemhesülnek. Nézzék a kameracsapda felvételeit!

 A gímszarvasoknál a kora őszi szarvasbőgés után nyugszanak a kedélyek, felkészülnek a téli időszak átvészelésére. A legerősebb bikák huzamosabban a háremükkel maradnak, egyébként pedig egynemű csapatok, úgynevezett rudlik alakulnak ki. A bika-rudlikban folyamatosak az összecsapások, az állatok apraja-nagyja éjjel és nappal arra készül, hogy majdan egy számára dicső szeptemberi napon egymaga maradjon győztesen a „páston" – írják a Park Facebook oldalán. Itt meg is győződhetnek róla.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek