Ezekben az európai országokban lehet decemberben síelni

Aki idén sem akar lemondani a síelésről és bevállalja ennek karanténban kiszabott következményét, annak rendelkezésére áll néhány lehetőség, de érdemes észben tartania, hogy a hazatérő magyarokra 10 nap karantén vár, amely két negatív PCR teszttel váltható ki. Ebből az egyiket külföldön is el lehet végeztetni, de csak schengeni országban.

A síelés szerelmeseinek alaposan utána kell járniuk, hogy ha külföldön síelnének, mire számíthatnak az adott országbanForrás: patrick Blaise/Pixabay

Külön rendelkezés szól a koronavíruson már átesett magyarokról, nekik a fertőzéstől számított hat hónapon belül nem kötelező a magyarországi karantén. Kiutazás előtt azonban érdemes az adott ország rendelkezéseit is tanulmányozni. Számos helyre csak negatív teszttel és karanténnal lehet bejutni, a szállások sem mindenhol fogadhatnak vendégeket. A sielok.hu cikkében utánajárt, mi a jelenlegi helyzet Európában. Hójelentés oldalukon egyébként naprakészen nyomon lehet követni, hogy mely sípályák vannak nyitva.

Ausztria

Egy rövid ideig úgy tűnt, hogy Ausztriában nem lesznek korlátozások, de miután a németországi korlátozások hatására a legjobb és legdrágább osztrák síterepeket megtöltő turistáknak otthon kell maradniuk, részben ennek hatására változtak a tervek. A szezon jóval kevesebb pályával azért, de december 24-től elkezdődik a helyieknek, a külföldieknek várniuk kell január 10-ig.

Svájc

Svájc az egyetlen alpesi ország, ahol nem kell korlátozásokkal számolni. A tervek szerint karácsonykor sem zárják be a síterepeket, de a járványhelyzet függvényében december 14-től néhány ország állampolgáraira, így a magyarokra is 10 nap karantén vár.

FRISSEBB: A svájci kormány december 19-i döntése értelmében, a koronavírus-járvány növekvő mutatószámai miatt december 22-től a legtöbb kantonban mégis bezárják a sípályákat.

Franciaország

A máskor oly népszerű síközpontok, mint a franciaországi Avoriaz, idén ki sem nyitottakForrás: Victoria Al-Taie/Pixabay

A karácsonyi síelés legnagyobb ellenzői közé tartoznak a franciák. Az idei ünnepekre annyit enyhítettek, hogy lehet üdülni a hegyekben, de a síterepek zárva maradnak, és csak januárban nyitnak ki újra.

Olaszország

Olaszországban várható a legnagyobb szigor az ünnepek idején, nem csak síelni, de utazni sem szabad, január 7-ig nem léphetik át a lakosok a tartományuk határait.

Montenegró

E kicsiny mediterrán ország átélte a járvány legnagyobb sikereit és kudarcait. Egyetlen európai országként legyőzték a Covid-19-et tavasszal, 40 napon át nem regisztráltak újabb fertőzöttet. Aztuán újra felütötte a fejét a járvány, és a többi országhoz hasonlóan továbbra is tart, de a síelést nem tervezik korlátozni.

Spanyolország

Az előző hétvégén egy apró síterep nyitott ki, de ezen a héten tömeges nyitás várható. Kicsit ellentmondásos a szabályozás, hiszen a régiók saját maguk dönthetnek a nyitásról. Így fordulhatott elő a nehezen érthető helyzet, hogy amíg a madridi fedett sípályán nyugodtan lehet síelni, addig Aragónia hegyeiben még a friss levegőn is tiltott január 6-ig. A szomszédos Portugáliában is kinyitott már egy síterep.

Szlovénia

Szlovéniában csaka nyitott sífelvonók működhetnekForrás: Mathis Lagadec/Pixabay

Szlovéniában is üzemelhet december 10-től a síterepek nagy része. Az itteni korlátozás szerint ugyanakkor csak a nyitott lifteket lehet beindítani, tehát a kabinos liftek nem üzemelhetnek, ami kellemetlen hír néhány síterepnek. Kranjska Gora már megkezdte a szezont, a hétvégén Maribor (Pohorje) is csatlakozik.

Szerbia és Bosznia-Hercegovina

A két ország legjobb síterepei már üzemelnek, és nincs kormányzati szándék ennek megváltoztatására. Ebből még profitálhatnak is, hiszen az Alpokban síeléshez nem jutó horvát, illetve szlovén állampolgároknak túl sok nyelvi nehézsége nem lehet ezekben az országokban.

Ukrajna

Bukovel, a legmodernebb ukrán síterep ezen a hétvégén nyitott. Folyamatosan adják át az új pályákat, itt sem gondolnak bezárásra.

Oroszország

Néhány síterep már üzemel, és hivatalos információ nincs az esetleges korlátozásokról. Mivel az oroszok nem tudnak az Alpokba utazni, nagyon népszerűek lettek a hazai terepeik. Szinte minden szállást lefoglaltak az ünnepekre, újabb különvonatokat kell indítani a nagyvárosokból a síterepek felé.

Skandinávia

A finn, norvég és svéd terepek már régóta nyitva vannak. Finnország december 13-tól engedi be a külföldieket, negatív és friss PCR teszttel három napot lehet eltölteni az országban. A Norvégiába utazók 10 napos karanténra számíthatnak, Svédországban december közepére várhatók részletek az ünnepek síelési szabályairól. A norvég és svéd szabályozásnak érdemes utánanézni, aztán egy kicsivel később újra, mert gyorsan változhatnak a dolgok.

Csehország

Csehországban péntektől ismét bezárják a kocsmákat, vendéglőket, hoteleket, uszodákat és konditermeket. Ugyanakkor december 18-tól kinyithatnak a síközpontok, de csak a szálláshelyek nélkül. Ismét bevezetik az éjszakai kijárási tilalmat 23:00 és reggel 5:00 között.

Románia

A szezon már itt is elkezdődött, néhány síterep már ki is nyitott.

Bulgária

A helyi kormány november végén kijelentette, hogy nyitva tartják a síterepeket a szezonban. Már csak a megfelelő mennyiségű hó hiányzik.

Lengyelország

Itt már régebben megkezdődött a síszezon és jelenleg közel 30 síterep üzemel. A kormány úgy döntött, hogy a biztonsági intézkedések betartása mellett lehet síelni, de a szálláshelyek csak üzleti ügyfeleket fogadhatnak. A vendéglők zárva tartanak, csak elvitelre szolgálhatnak ki.

Szlovákia

Szlovákiában az előző hétvégén már három síterep kinyitott. A december 10-i döntés értelmében december 14-től a 10 éven felüli síelők csak három napnál nem régebbi Covid-teszttel látogathatják a síterepeket. Ugyanígy, a szállodák is hasonló feltételekkel fogadhatnak turistákat.

Magyarország

Eplény már kinyitott, a többi síterepről egyelőre nincs konkrét információ, de bármikor várható. Az általános korlátozások január 11-ig itthon is érvényben maradnak, vagyis a síterepek éttermei csak elvitelre szolgálhatnak ki, és este 8-ra haza kell érni a síelésből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek