Lemérték: Megnőtt a világ legmagasabb hegyóriása

A világ legmagasabb hegyeként számon tartott Mount Everest egészen pontosan 0,86 méterrel lett magasabb, mint azt korábban a hivatalosan kiszámolt eredmények mutatták – tudósít a hírről a BBC, amelyet Nepál és Kína jelentett be közösen.

Története geológiai értelemben 50-60 millió évvel ezelőtt kezdődött, amikor az indiai szubkontinens összeütközött az Eurázsiai-kőzetlemezzelForrás: AFP/Tian Weitao

A közös bejelentés már csak azért is fontos, mert a két ország korábban nem tudott megegyezni abban, hogy vajon beszámítható-e a hegy tényleges magasságába a csúcson lévő hósapka vastagsága, vagy sem. Kína korábbi, hivatalos 8 844,43 méteres mérése ugyanis közel négy méterrel alacsonyabbnak könyvelte el a hegyet, mint Nepál. Mostanra azonban közös álláspontra jutottak.

A legutóbbi mérések szerint az Everest hegy teljes magassága 8848,86 méter. 

 

A Csomolungma, európai nevén: Mount Everest, a tengerszinttől számítva a legmagasabb hegy bolygónkonForrás: AFP/Jewel Samad

A Mount Everest Kína és Nepál határán áll, mindkét oldalról megmászható. Az új mérésről született eredményt a nepáli külügyminisztérium szerint mindkét ország mérést végző szakemberei elismerték. A megállapodás arról, hogy a Föld legmagasabb pontjának mérését ezentúl közösen végzik és jelentik be, még Hszi Csin-ping kínai elnök tavalyi, Nepál fővárosában, Katmanduban tett látogatása során született.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek