Elkészült a világító kerékpárút Esztergomnál

  Kísérleti jelleggel világító szemcséket kevertek a Duna-menti kerékpárút burkolatába Esztergomnál. A műszaki megoldásnak köszönhetően kényelmesebbé és biztonságosabbá válik az egyébként kivilágítatlan útszakasz esti, éjszakai használata, így a biciklisek napnyugta után és napkelte előtt is könnyedén követhetik az út nyomvonalát. 

  Biztonságos a közvilágítás nélküli útszakaszokon isForrás: kormany.hu

  A szemcsék a napsütéses órák számától függően 5-6 órán keresztül világítanak nagyobb fényerővel, de ezt követően is jobban láthatóvá teszik az utat. Az innovatív technológia alkalmazásával megtakarítható a közvilágítás kiépítésének költsége, a lámpák energiafogyasztása és fényszennyezése. A kivitelezők az ideális arány kiderítése érdekében egyes részszakaszokon különböző méretű és mennyiségű szemcsét kevertek az út anyagába. A munkálatok október közepén kezdődtek meg, és néhány héten belül le is zárultak, így megindulhat a tesztüzem. A szakemberek a következő hónapokban folyamatosan figyelik az útfelület minőségének alakulását a téli hidegben, fagyokban.

  Ha beválik az új technológia, akár burkolatjeleket vagy járdaszigeteket is megvilágíthatnak veleForrás: kormany.hu

  Mint Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elmondta, "a közlekedés újító szemlélettel, innovatív technológiákkal tehető biztonságosabbá, tisztábbá, hatékonyabbá és kényelmesebbé. A tárca kicsiben is szorgalmazza, bátorítja az innovatív megoldások kipróbálását, kedvező eredmény esetén meghonosítását, elterjesztését. A Magyar Közút projektjében használt anyag a felületre szórva fényt kibocsátó burkolatjelek készítésére, vagy átlátszó anyagba keverve lassítószigetek, járdák padkáinak fényfestésére is alkalmas lehet."

  A próbaüzem tapasztalatai alapján, az úthasználók észrevételeit figyelembe véve döntenek majd arról, hogy a technológiát további szakaszokon is alkalmazzák-e, számolt be a hírről az MTI.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek