Elkészült Hongkong új, 60 km hosszú biciklis útja, mégis háborognak a kerékpárosok

A hongkongi New Territories szépségei, a távoli hegyek és Sencsen város érdekességei az új, 60 km-es kerékpárútnak köszönhetően már kétkeréken is felfedezhetők. A Tuen Muntól Ma On Shanig tartó kerékpáros útvonal lenyűgöző is lehetne, mégis csalódást okoz a kerékpárosoknak, mert minden helyzetben az autósok élveznek elsőbbséget. Nézzék csak!

Szeptember végén fejeződött be az utolsó 11 km, a Yuen Long és Sheung Shui közötti szakasz megépítése. Könnyen lehet kerékpárt kölcsönözni a kioszkokból is, 120 hongkongi dollár (4700 forint) fejében.
Örülünk, hogy több kerékpárutat láthatunk, de ez is örökölte a kerékpárutak minden szokásos hiányosságát" – mondta Chan Ka-leung, a Hongkong Kerékpáros Szövetség (HKCA) vezetője.

Ka-leung Hongkong Közlekedési Minisztériumának autóközpontú hozzáállását okolja. Mint kiemeli, a városállamban 2110 km hosszú autóút található, ami rengeteg hely, de az autók még mindig elsőbbséget élveznek, és ez megnyilvánult az új kerékpárútak építésénél is. Valahányszor a bicikliút egy kereszteződéshez vezet, az út véget ér. Olyankor le kell szállniuk a bicikliseknek, hogy áttolják a kerékpárt a műton, amíg vissza nem térnek a másik oldalon a kijelölt ösvényre. Ez néhány száz métereren belül akár több le- és felszállást is jelenthet. Ka-leung szerint inkább az autókat kellene megállítani ilyen helyzetben.

Hongkongban az autóközpontú mentalitás tükröződik a kormány hozzáállásában és a sofőrökben, akik dudálnak, veszélyesen vezetnek, sőt megpróbálják leszorítani a kerékpárosokat az utakról.

"Hongkongban vigyáznia kell magára az embernek. Sehol máshol nem tapasztaltam ilyet" – mesélte a férfi. Amikor például Japánban kerékpározott, a sofőrök mindenhol átengedték, még akkor is, ha nem volt kerékpárút, Hollandiában pedig a körforgalmakat a kerékpárosokra való tekintettel tervezik meg.

Bicikliút HongkongbanForrás: Apisit Jettana/Shutterstock

Minden hiányossága ellenére gyönyörű tájakon vezet az új út. A Yuen Long legújabb szakasza síkvidéken, a rizsföldek mellett viszi a kerékpárosokat, egyik oldalon a kínai Sencsen felhőkarcolói tűnnek fel, a másik oldalon pedig a látványos Kai Kung Leng-hegység tornyosul, majd vízparti szakaszok követik Tolo kikötőjében – írja az asiannwesday.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek