Nincs vége a szerelemnek a Pilisi Parkerdőben

Bár az őszi erdő egyedülálló hangjelenségének, a szarvasbőgésnek lejárt az ideje, a nászidőszaknak még sincs vége a Parkerdőben. Októberben zajlik ugyanis a dámszarvasok barcogása, amit a muflonok berregése követ, majd a vaddisznók búgásával zárul az erdei nagyvadak őszi-téli szaporodásának időszaka.

Forrás: Pilisi Parkerdő

A Pilisi Parkerdőben élő öt nagy vadfajból négynek az őszi és a kora téli hónapok jelentik a szerelem időszakát. A sort a gímszarvasok kezdik szeptemberben, leginkább az esti és a hajnali szürkületben hallható bőgésükkel jelezve, hogy itt a nász ideje. A gímszarvas bikák ebben az periódusban jellegzetes hanggal kommunikálnak, ami árulkodik fizikai állapotukról, méretükről és még a vérmérsékletükről is. Ilyenkor a hímek folyamatosan a háremük – ünők, tehenek – közelében maradnak és éberen vigyázzák, hogy a konkurencia ne juthasson a közelükbe. Ha mégis megjelenik egy betolakodni szándékozó, először hangjukkal próbálják távolmaradásra bírni, ha ez eredménytelen, meg is vívnak egymással. Ilyenkor messziről hallható az egymásnak feszülő, verekedő bikák agancsainak csattogása.

SzarvasForrás: Landser/Pilisi Parkerdő

Mindennek fül-, szerencsésebb esetben szemtanúi is lehettek azok, akik részt vettek a Pilisi Parkerdő erdészeteinél idén is megszervezett szarvasbőgés túrák valamelyikén. A Budapesti, Visegrádi, Valkói és Gödöllői Erdészet csoportokat vezető erdészei nemcsak kalauzolták a túrázókat, hanem számtalan információt, köztük érdekességeket is megosztottak velük – tudtuk meg a Pilisi Parkerdő Zrt. sajtóközleményéből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek