Erdőfürdőzés és gyógynövénytúra várja a Pilis tisztaságában

Egy különleges napra invitálják az érdeklődőket augusztus 16-án, vasárnap, amely alapját a tisztaság, a természetesség, az egyszerűség és az életöröm adja. A szervezők ezt szeretnék megosztani és közösen megélni az erdőfürdőzés gyakorlatával és a gyógynövények erejével. Olyan élménycsomagot állítottak össze, amely egész napos feltöltődést biztosít mindenki számára a csendes, zöld környezetben.

Egy teljes napot élményekkel tölthetnek el a természetben, hogy teljesen kikapcsolódhassanak - illusztrációForrás: Engin Akyurt/Pixabay

A helyszín a Szentendre közelében található Dömörkapu erdeje. Lenyűgöző elhelyezkedésével és a környezete kisugárzásával hódítja meg az ide látogatókat. Vízesés, bővizű források, vadvirágos tisztások és kristálytiszta hegyi patak várja a feltöltődésre vágyókat.  Védett területén élőben csodálhatják meg az itt kialakuló állat- és növényvilág páratlan életterét, tisztasága miatt pedig kitűnő gyógynövény gyűjtő hely. Itt egy 3 órás, vezetett erdőfürdőzés, azaz egy erdőben tett meditatív séta vár a résztvevőkre, amelynek alkalmával kisimul az idegrendszerük, újra képesek lesznek koncentrálni, és jól érzik majd magunkat a bőrükben.

A legtöbb városban élő ember vak az őt körbevévő élővilágra és a gazdag ökoszisztémára. Az erdőfürdőzés lehetővé teszi, hogy megtanuljuk igazán látni és elismerni őket. A foglalkozást Valkó Zsuzsi, az Association of Nature and Forest Therapy tagja és első magyarországi képviselője tartja, aki képzett erdőfürdőzés vezető.

"Szeretném megmutatni, hogy van egy olyan mindenki számára hozzáférhető, természetes feltöltődési lehetőség, amellyel bármikor feloldható a bennünk keletkezett stressz" – mesélte az oktató. A sétán abban támogatja a jelentkezőket, hogy az összes érzékszervükkel jelen legyenek az erdei környezetben és megéljék milyen az, amikor az erdő vezeti őket.

A séta levezetéseként ebéd és kávé várja majd a sétálókat a Dömörkapu Rengeteg szabadtéri büféjében. Ezt követően indul a gyógynövényismereti- és gyűjtő túra Berczik Ágnes biológus-fitoterapeuta vezetésével.

A gyógynövénytúra alkalmával megismerhetik a növényeket, és hogy miként alkalmazhatják őket - illusztrációForrás: G Johansen/Pixabay

"A túrán megismerkedünk a gyógynövénygyűjtés szabályaival elméletben és gyakorlatban egyaránt. Ezt követően megkeressük a nyár végén gyűjthető gyógyfüveket, és lehetőség lesz szüretelni is belőlük. Hangsúlyt fektetünk az egyes növények ismertetésére, hogy a résztvevők később maguk is biztonsággal felismerjék őket, és azzal is tisztában legyenek, hogy melyik mire használható. Aki szeretne gyűjteni, érdemes hozni kosarat (vagy akár vászonszatyrot), esetleg egy erősebb ollót.
Szakadj ki a mindennapok feladataiból és problémáiból; tarts velünk és töltődj fel újra!"

Ágnes küldetésének tartja, hogy közelebb hozza az embereket a természethez. Elmondása szerint ehhez kiváló kapcsolódási pont a gyógynövények ismerete, használata – olvasható az esemény Facebook oldalán, ahol a nap részletes programja és topvábbi információk is megtalálhatók.

Ezen az augusztusi vasárnapon tehát a pilisi Bükkös-patak völgye várja majd az érdeklődőket, ahol vadregényes patak, vízesés, bővizű források és hangulatos tisztások váltják egymást. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek