Több mint 100 év után fészkel ismét ez a madárfaj a szomszédban

Egy törpesas-pár úgy döntött, fészket rak és fiókákat nevel a szomszédos Vajdaságban, ami azért különlegesség, mert 100 éve nem volt erre példa a térségben. A madár-házaspár a Verseci-hegységben alapított családot, fészkükben két fióka is cseperedik.

A törpesas-szülők féltve őrzik kis fiókáikatForrás: Facebook / Savski nasip / Készítette: Vukoper Vucanovic

A szóban forgó törpesasok saját maguk építik meg fészküket, de más madarakét is elfoglalják időnként. A fészekaljban 1-2 tojást szoktak őrizni, a fiókák 35 nap után kelnek ki, majd további 50-55 napig a fészekben maradnak.

Az egyik kis fióka már modellt is állt lesifotósánakForrás: Facebook / Savski nasip / Készítette: Vukoper Vucanovic

A törpesas kiváló vadász, viszonylag sok madarat zsákmányol, de kisemlősöket is eszik.  

Egy rejtett életmódú, kistermetű madárfajról van szó, amely két színváltozatban fordul elő. Vajdaságban legtöbbször a világos változat kerül a megfigyelők szeme elé, ennek az az oka, hogy a sötétebb rokonait nehéz elkülöníteni a többi ragadozó madárfajtól, így nem is okoz nagyobb feltűnést.

Vonuló fajról van szó, vidékünkön április és szeptember között tartózkodik, a telet pedig Afrikában tölti, ami azt jelenti, hogy a Vajdaságban élő madárcsaládnak még közel két hónapja van felnevelni az utódokat és felkészülni a nagy útra. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek