Ezen a virtuális túrán a fővárosban forgatott filmek jeleneteiben találhatják magukat

Az elmúlt években fokozatosan emelkedett a Budapesten készített nemzetközi filmes és televíziós produkciók száma. Ezzel együtt pedig az itt megfordult világsztárok szinte egymás kezébe adták a stúdiók és hotelszobák kulcsait. Magyarország egyre komolyabb szakmai megbecsülést és rangot tudott kivívni a világ filmipari térképén. Ennek köszönhetően az turisták körében nemcsak külföldön, hanem itthon is egyre népszerűbbek lettek az olyan városnéző programok, amelyek a mozgókép kultúrára épülnek. Így a filmek és forgatási helyszínek közötti kapcsolat magában hordozta azt a lehetőséget, hogy létrejöjjön a főváros első filmturisztikai alkalmazása.

Új perspedkítvából fedezhetik fel Budapest néhány látványosságát - illusztrációForrás: Rudy and Peter Skittersians/Pixabay

2017-ben  jött létre a „GUIDE@HAND Film Destination Budapest" okostelefonos alkalmazás, amely mára népszerű idegenforgalmi alkalmazássá vált. Az app ingyenesen letölthető iOS és Android eszközökre, a folyamatosan bővülő tartalom pedig angol és magyar nyelven is elérhető. Az alkalmazást letöltő többezer érdeklődő számára most egy innovatív, interaktív, szintén digitális kiegészítés született. Létrejött egy filmes Virtuális túra/- Filmdest Walking Budapest - egy olyan komplex webalapú csomag, amely további érdekes információkat biztosít a korábban létrehozott okostelefonos alkalmazás mellett.

Ezeknek köszönhetően láthatják a Széchenyi Lánchídat, ahol Eddie Murphy lövöldözött, a Szabadság teret, ahol Ryan Gosling a jövőben bolyongott, az Adria palotát, ahol Scarlett Johanssonból Fekete Özvegy lett, és a Néprajzi Múzeumot, ahol Antonio Banderas Madonnával táncolt.

A virtuális túrázók a SZTAKI-s fejlesztők által készített nagyfelbontású, interaktív gömbpanoráma fotók segítségével nemcsak a filmes kreatív csapat által összeállított lexikális információkat kaphatnak egy-egy ikonikus fővárosi forgatási helyszín területéről, hanem a csatolt filmrészletek segítségével szinte azonnal a jelenetben találhatják magukat. A tematikus csomag egyaránt megtekinthető számítógép, okostelefon és táblagép böngészőjében. A virtuális túrában négy különböző fővárosi filmforgatási hely fedezhető fel különleges perspektívából. Az először megjelenő, a Széchenyi Lánchíd pilonjáról készített interaktív panorámaképen több látványos filmes helyszín válik pillanatok alatt elérhetővé. A megjelenített alkotások műfajra való tekintett nélkül, élményszerű és tartalmas kikapcsolódást jelentenek minden korosztálynak.

Emellett érdemes lesz figyelemmel kísérni az okostelefonos alkalmazás frissítéseit is: a tervek szerint a közeljövőben elérhetővé válnak majd a tematikus, vezetett audio-guide-os filmséták is, ahol egy-egy városrészhez kapcsolódóan lehet majd ismerkedni Budapest nemzetközi filmtörténeti emlékeivel –tudtuk meg a SZTAKI sajtóközleményéből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek