Megválasztották az ország legmenőbb bicikliútját

Idén első alkalommal lehetett szavazni az Év Kerékpárútjára. A szervezők a lakosság által beküldött magyarországi kerékpárutakról készült fotókat bocsátották szavazásra, ezzel népszerűsítve a kerékpáros turizmust hazánkban.

A kerékpáros turizmus fellendülését is népszerűsítik ezzel a szavazással - illusztrációForrás: Andrzej Rembowski/Pixabay

A Közlekedési Kultúra Napja Facebook-oldalán folyó szavazás során 5417 kedvelés érkezett a 11 beküldött kerékpárútra. Az ország 7 megyéjéből beérkezett pályázatok közül a Tatabánya-Tata szakasz lett a nyertes 1406 kedveléssel. A két város között futó kerékpárutat 2013-ban adták át.

A 6,8 km-es szakaszon az autóforgalomtól elválasztva jó minőségű aszfalton lehet tekerni, ezért és természeti szépsége miatt a kerékpáron túrázók különösen kedvelik.

Az útvonal a Duna vonalát követő EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút része. A sport mellett sokan közlekednek rajta munkába, iskolába menet is. Tatabányáról indulva az Által-ér mentén haladó út során kiépített kerékpáros pihenőhelyen lehet megállni. Az útvonal hossza és kiépítettsége miatt családoknak egy napos kirándulásra ajánlott.

Az útvonal mellett található a 400 ezer éves régészeti lelőhely, ahonnan az ismert heidelbergi típusú ember, „Samu" származik.

Tatára érve kellemes kikapcsolódást biztosít a tatai vár, illetve a Tatai Vadlúd Sokadalomnak helyet adó Öreg-tó. Aki bevállal további 10 km tekerést, szintén jó minőségű kerékpárúton Dunaalmás magasságában eljuthat egészen a Dunáig.

A győztes bicikliutat követi 1162 szavazattal a Pálháza-Bózsva szakasz 1135 szavazattal, a harmadik helyezett 1162 szavazattal a Füzérkomlós-Füzér kerékpárút lett – olvasható a FlowCycle weboldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek