Három magyar projekt nyerte el a rangos EU-s örökségvédelmi díjat

A Szépművészeti Múzeum felújítása, a Gödöllői Királyi Kastély Egy Kastély titkos élete című kiállítása, valamint az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány is Europa Nostra díjat kapott, írja a szervezet, honlapján.

A Román Csarnok megnyitásaElekes Andor/wikipedia

Az Európai Unió kulturális örökség díját, más néven Europa Nostra-díjat az Európai Bizottság alapította 2002-ben, és azóta is az Europa Nostra nevű, műemlékvédelemmel és várostervezéssel foglalkozó nonprofit szervezet kezelése alatt áll. Az EU Kreatív Európa programja által támogatott díj az örökségi értékek megőrzésével, helyreállításával, kezelésével, kutatásával és az ezekkel kapcsolatos oktatással, képzéssel foglalkozó legjobb gyakorlatokat ismeri el és mutatja fel minden évben.

A május 9-i Európa-napra készülve a szervezet közzétette a 2020-as év nyerteseit, akiket a terület szakértőiből álló, független zsűri választott ki, a 30 európai országból benyújtott pályázatok közül. 15 országból összesen 21 díjazottat tüntettek ki.

A megőrzés kategóriában nyert kitüntetést a Szépművészeti Múzeum felújítása, melynek során helyreállították az évekig raktárként használt és a közönségtől elzárt Román csarnokot, és a múzeumot modernizálták. A zsűri szerint a 20. század elején épült múzeum pompájának helyreállítása "példaértékű", mely "hosszútávra előretekintő, átgondolt" programjával, és "megfontolt építészeti filozófiával" emeli vissza a múzeumot méltó rangjára. A kortárs megoldások egyfelől illeszkednek az eredetileg megtervezett építészeti környezethez, másfelől kiszolgálják a múzeumokkal szemben jelentkező új igényeket is."– írják sajtóközleményükben.

Az Egy kastély titkos élete című kiállítás a Gödöllői Királyi Kastély történelmének egy kevésbé ismert korszakára fókuszált: az 1950-es évektől 1990-ig terjedő időszakra, amikor az épület egyik része a Fővárosi Tanács szociális otthonaként, a másik pedig a szovjet hadsereg laktanyájaként működött.

Annak érdekében, hogy ezen időszak történetét újra megismerhessék, a muzeológusok és egy csapat elkötelezett diák a környező lakosság visszaemlékezéseinek összegyűjtésébe kezdtek. A 12 és 18 év közötti diákok közreműködtek a koncepció fejlesztésében, a kastély történelmének kutatásában, valamint a kiállítás megtervezésében, kialakításában és reklámozásában is.

A kiállításnak speciális jelentősége van európai szinten is, mivel a helyi lakosok szemével enged betekintést a háború utáni időszakba, írják a közleményben.

A harmadik díjazott, az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány oktatási modulokat kínál a kultúrák és közösségek közötti interakció és érzékenyítés, valamint a roma kulturális örökségéhez és történeleméhez kapcsolódó témákban.

Ezen tevékenységek közül a legnépszerűbb a kevéssé biztonságosnak tartott budapesti VIII. kerületben rendezett séta, illetve a pécsi városi séta. Az angol és magyar nyelven tartott interaktív séták arra invitálják a résztvevőket, hogy fedezzék fel a kerületet és annak roma kulturális örökségét. Az Uccu csapatába 18–35 éves roma fiatalokat vontak be, akik így moderátori és munkatapasztalatot szerezhetnek. Ez arra ösztönözi őket, hogy legyenek büszkék gazdag örökségükre, ami erősebbé teszi identitásukat.

A társadalmi innováció nagyszerű példája az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány, mely egy összetartóbb társadalom felépítéséhez, a tapasztalatcseréhez és párbeszédhez teremt platformot a mindennapokban, a kulturális örökséget használva. Ez alkalmazható lehet sok más országban is, ahol ezek a problémák jelen vannak"– hangsúlyozta a zsűri.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek