Túrázzon egyet a kardfogú tigris barlangjában!

A fokozottan védett Csákvári-barlang a Vértes negyedik leghosszabb barlangja. Csákvár település közelében található a Guba-hegy déli letörésében. Világhírűvé a benne talált ősállatmaradványok –kardfogú tigris, barlangi oroszlán, barlangi hiéna, ősló (Hipparion), ősteve, őselefánt – tették. Ide szerveznek egy szakvezetéses túrát március 17. kedden, 17:00–19:00 óráig.

A Csákvári-barlang a távolból, a VértesbenForrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park

A túra célja a barlang felkeresése és bejárása a tájba illesztett természetrajzi, geológiai és történelmi ismeretek tükrében. A Báraczháza-barlangnak is nevezett üreg érdekessége, hogy ha szembe állnak a sziklafallal, akkor rögtön három barlangbjárat közül is választhatnak.

A jobb szélső egy keskeny és magas hasadékba vezet, a bal oldalon pedig egy még szűkebb hasadékot találnak, amin ha átküzdik magukat, akkor a középső bejárathoz lyukadnak ki. Ez a középső folyosó a barlang főhasadéka, ami körülbelül 40 méter hosszan hatol be hegy belsejébe - olvasható a Dunaipoly.hu oldalán.

A márciusi felfedezőtúra hossza 2 kilométer lesz, a szintemelkedés pedig 50 méter. A vezető maximum 6 főt tud magával vinni, így érdemes minél előbb jelentkezni a túrára, aminek a további részleteit az esemény Facebook oldalán olvashatják el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek