Természetvédelmi övezet lesz Európa leghíresebb hegycsúcsán

Új természetvédelmi övezetet hoz létre a Mont Blanc hegycsúcsnál Franciaország – jelentette be csütörtökön Emmanuel Macron köztársasági elnök, miután látogatást tett Nyugat-Európa legmagasabb hegycsúcsának lábánál. A köztársasági elnök megtekintette a 4808 méter magas Mont Blanc egyre gyorsabb mértékben zsugordó Mer de Glace gleccserét.

A zsúfoltságnak és a környezetszennyezésnek akarnak véget vetni az új intézkedésekkelForrás: Dmitry A. Mottl/Wikipedia

Ezen gleccser olvadása a globális felmelegedés megcáfolhatatlan bizonyíték" – mondta Macron Chamonix-ban az újságíróknak.

Macron 2020-at döntő évnek nevezte a környezet szempontjából és közölte, hogy a jövőben egy új intézmény, a Biodiverzitás Francia Hivatala fogja óvni és helyreállítani a környezetet – adta hírül a BBC honlapja.

Macron ígéretet tett arra, hogy az új természetvédelmi térséget az év végéig létrehozzák és szabályozni fogják azt, hány ember keresheti fel egy időben – különösen nyáron – a hegycsúcsot.

A francia köztársasági elnök azért látogatott csütörtökön a Mont Blanchoz, mert még ősszel a térségbeli Saint-Gervais polgármestere felszólította a kormányt a hegycsúcs nagyobb védelmére. A francia hatóságok múlt év májusában kénytelenek voltak korlátozni a feljutást a Mont Blancra a zsúfoltság és a környezetszennyezés miatt. Pierre Lambert, Haute-Savoie megye prefektusa azzal indokolta a szigorú korlátozást, hogy a csúcsra vezető út melletti szálláshelyek gyakran túlzsúfoltak – írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek