Összeomlás fenyegeti a Mont Blanc gleccserét, lezárták az oda vezető utakat

Veszélyes megközelíteni a Mont Blanc egyik gleccserét a hegy olasz oldalán, ezért az oda vezető két utat le kellett zárni – írja az MTI.

A hegyi biztonságért létrehozott alapítvány (Fondazione Montagna Sicura) lavinaveszélyre figyelmeztetett a Planpincieux gleccseren, amely a Grandes Jorasses-csúcs keleti lejtőjén helyezkedik el. Körülbelül 250 ezer köbméter jég szakadhat le róla. "Nagy változásokon megy keresztül a hegy, melyek az éghajlati tényezők számlájára írhatók, így különösen sérülékeny" - idézte az ANSA olasz hírügynökség Stefano Miserocchit, Courmayeur város polgármesterét.

Planpincieux gleccserForrás: Arjuno3 / Wikipedia

A Mont Blanc Nyugat-Európa legnagyobb hegyvonulata. Franciaország és Olaszország területén tizenegy csúcsa található 4000 m felett, és minden évben többszázezer turistát vonz. Az alapítvány 2013 óta kíséri figyelemmel a hegy állapotát. Szakértői elmondták, képtelenség megjósolni, mikor omlik össze a teljes gleccser, de a hegy átalakulása nyilvánvaló, ami az olvadás számlájára írható. 

Néhány napja mi is beszámoltunk róla, hogy a svájci gleccser olvadása olyan mértékű, hogy a ENSZ hétfőn kezdődő klímacsúcsához kapcsolódóan vasárnap temetési menettel búcsúztatták el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek