Séta Zugligetben a Lóvasúttól a rejtőző budai szecesszióig

Február 9-én vasárnap 11-től 13 óráig izgalmas, vezetett sétán vehet részt. A séta Zugligetben a Lóvasúttól indul, és menetközben rengeteg érdekes történet is elhangzik.

A felújított lóvasúti végállomásForrás:Thaler Tamas/Wikipedia

Szertné tudni, hogy kihez kapcsolódnak Zugliget, Kútvölgy, Virányos és a Tündér-szikla költői elnevezései? Hogy festett az első fővárosi omnibusz, mely hétvégenként tömve szállította a szabadba vágyókat a zugligeti fák hűs árnyékához? Hogyan működött a lóvasút? Milyen tragédia kapcsolódik a hegyvidéki villamosközlekedéshez? Hogy múlt el az alpesi fürdőket idéző, csipkézett pavilon, a Lóvasút dicsősége? És kiknek köszönhető, hogy ma újra egykori fényét tükrözi?

Miért vált Zugliget a reformkor legsikkesebb szórakozó-, és kirándulóövezetévé? Mi okozta Vörösmarty-t is megihlető kedveltségét a finom hölgytársaság és előkelő, művelt urak között? Mely mulatóktól voltak hangosak a boldog békeidők csillagos hegyvidéki éjszakái? Hogyan fűződik össze Zugliget története Laszlovszky Józseffel, a 18. századi Buda egyik leggazdagabb polgárával?

Mi köze Görgey Artúrnak és a szabadságharcnak az egykori zugligeti majorhoz? Kik azok az Angolkisasszonyok? Mit keres a berlini fal egy darabja a Szarvas Gábor úton? Mi köze van a virányosi tisztviselőtelepnek Hampsteadhez és az angol kertvárosokhoz? Mi köti össze a világhírű skót építészt, Charles Rennie Mackinthost a felvidéki Jakab Árpáddal?

A sok meseszép látnivaló mellett ezekre, és még több kérdésre is választ kaphat a sétát vezető Horváth Ágnes, művészettörténésztől. A séta időtartama: kb. 120 perc, végig sík terepen. A találkozó helyszíne: Lóvasút, 1121 Budapest, Zugligeti út 64., a vége pedig a Virányosi Közösségi Háznál lesz. Részvételi díj: 3500 Ft/fő. További információkat a szervező, Pestbudai Séták weboldalán találhat. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek