Különleges sétán vehet részt a monarchiabeli pénzintézetekben

Különleges városnéző sétát hirdetett meg a Greetings from Budapest, melyen megismerhetik az ország első pénzintézetének épületét, ahogy a 20. század elejének legimpozánsabb bank- és takarékpénztár székházait is. Sok épületről nem is gondolnák, hogy eredetileg pénzintézet volt.

A Gresham-palotaForrás: Thaler Tamas/Wikipedia

A magyarországi bankrendszer igazi korszaka az 1867-es kiegyezés után bontakozott ki. A pénzintézetek, takarékpénztárak gomba módra szaporodtak. 1873-ra már 637 pénzintézet működött az országban. Ennek a fellendülésnek az 1873-as tőzsdekrach vetett véget, mely sok bank és vállalat bukását okozta, aztán újra elindult a fejlődés.

A 19. század első felétől a Lánchíd pesti hídfője környékén született meg a város kereskedelmi központja. Ez az a kor, amikor a környéken felépülő fényűző paloták egységes városképet formáltak. Kereskedelmi testületek, pénzintézetek építették fel pezsgő székhelyeiket, melyek sokszor nemcsak exkluzív irodaházként, hanem luxus lakóépületként is működtek, földszintjeiken egy-egy híres kávéházzal - olvasható a séta leírásában.

A program második felében látogatást tesznek a Gresham palota közösségi tereiben, passzázsában és egyik lépcsőházában is. Az épület a a szecesszió magyarországi műremeke és más Duna-parti épületekkel együtt a Világörökség része. Láthatják még Róth Miksa gyönyörű üvegablakait, és Európa egyik utolsó, századfordulós passzázsát!

A séta időpontja: 2020. január 25. szombat, 9:00 óra, időtartama 2 óra. Részvételi díj: 3500Ft/fő. A programról további információkat az esemény Facebook oldalán talál. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek