Hétezer éves domborművet és pénzérméket találtak a munkások Szerbiában

Nemrég egy elveszettnek hitt régészeti kincsre bukkantak a szerb Žiča-kolostorban, most Nagybecskereken kerültek elő különleges régészeti leletek.

Régészeti feltárás - illusztrációForrás: Shutterstock / Készítette: Irina and Denis

Egy hővezetéken végzett munkálat során akadtak rá azokra a leletekre, amelyek közül a legértékesebbnek a neolit korból származó tárgyak bizonyultak. A leletek, vagyis az időszámításunk előtti hétezer éves tárgyak a starčovai és a vinčai kultúra jegyeit hordozzák. 

A nagybecskereki városháza, vagyis az egykori megyeháza a város legrégebbi része. Ez a terület folyamatosan lakott terület volt, már a történelem előtti időkben is, és itt volt régen a becskereki vár is - innen kerültek elő a sok ezer éves tárgyak.

A legjelentősebb tárgy egy dombormű, amely korábban egy edény része része lehetett, míg a rajta lévő kép valószínűleg a termékenység istennőjét ábrázolja.

Emellett találtak még épületanyagot és a középkorból származó pénzérmét is, valamint fémtárgyakat, szögeket és kereszteket.

A kutatók a már kiásott rétegekben keresik a régészeti tárgyakat, majd a múzeumban tisztítják meg és rendszerezik a leleteket. Kiállítás várhatóan jövőre nyílik majd a hétezer éves tárgyakból, amikor a nagybecskereki megyeháza újjáépítésének a két évszázados évfordulóját ünneplik - írja a vajdasági Pannon RTV.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek