Mit gondol, hol található a világ legnagyobb útvesztője?

Van valami különös kihívás az útvesztők világában, ami nemigen hagyja nyugton az embert. Meg kell találni a helyes útvonalat – még akkor is, ha csak ceruzával keressük a megoldást egy rejtvényújságban. Képzelhetik, hogy mennyivel izgalmasabb, mikor fal magasságú bokrok között bolyongva tesszük ugyanezt. Rengeteg különleges útvesztő van a világban, de szerintünk az alábbiak a legérdekesebbek.

Útvesztő vagy labirintus, van különbség? Van.

Egy mondás szerint az útvesztő arra való, hogy elveszítsd, míg a labirintus arra, hogy megtaláld önmagad. És valóban, a labirintus és az útvesztő nem szinonimák. A labirintusnak van egy középpontja, ehhez a középponthoz pedig egyetlen, méghozzá jól azonosítható útvonal vezet, ezen kell végigmenni a célig.

Az útvesztő már bonyolultabb kérdés. Itt is van középpont, csakhogy az odáig eljutást nehezítik a zsákutcák, melyek gyakran hosszú útvonalak végén vannak. Sok a forduló és a lehetőség, ezek közül kell megtalálni azt, ami végül bevezet a középpontba. Vagyis az útvesztőben el lehet tévedni, a labirintusban viszont nem.

Labirintus: tét nélküli séta, vagy út önmagunkhoz?Forrás: Elwira Lipko/Shutterstock

Ennek a bizonyos középpontnak a megtalálása évszázadok, sőt, évezredek óta izgatja az emberek fantáziáját – sok esetben pedig komoly spirituális jelentéssel, egyfajta belső utazással azonosították a folyamatot, vagyis azt, ahogy az ember eljut a megoldásig. Most útvesztőkre mutatunk olvasóinknak példákat, amelyek közül némelyek különleges formájukkal hívják fel magukra a figyelmet, míg mások közepén egy kis plusz meglepetés is várja a megérkezőket.

Ahol Napóleon is eltévedt

Az útvesztő a Padova közelében fekvő olasz Villa Pisani kertjében található. Bár a 18. század elején telepített bokrokat időközben lecserélték, az útvesztő formája nem változott meg. A bokrok kilenc koncentrikus kört formáznak, hosszabb, rövidebb szakaszra törve az útvonalat: ezek között bolyongva lehet bejutni a középpontba, ahol egy kis torony áll.

A Villa Pisani kertjében lévő útvesztő komoly fejtörést okozott a hódítóknakForrás: design-dautore.com/Facebook

A toronynak kettős lépcsője van - hogy még az se legyen egyszerű -, a tetejéről, Minerva istennő lábaitól pedig rá lehet látni az egész szövevényes útvonalra. Állítólag Napóleon is megpróbált bejutni a toronyba, de eltévedt útközben. Egy másik sztori pedig arról szól, hogy amikor 1934-ben Hitler és Mussolini összejöttek egy megbeszélésre a villában, nem mertek bemerészkedni a magas bokrok sűrűjébe.

Az ananász útvesztő

Hawaii egyik látványossága ez a különös útvesztő, melynek útjai csaknem öt kilométer hosszan kanyarognak. Bő tíz évvel ezelőtt alakították ki a terepet, melynek több különlegessége is van. Az egyik, hogy körülbelül 14 000 darab, a szigeten őshonos növényt használtak fel az útvesztő építésekor, így a bent barangoló egy szokatlan botanikai leckét is kap a helyi faunáról.

A szokatlan útvesztőnek nincs is valódi középpontjaForrás: Dole Plantation/Facebook

A másik érdekesség, hogy az útvesztő közepén nem egy kör van, vagy akár egy épület, hanem egy újabb, növényekkel beépített, bár némileg szellősebb terület; ez a belső rész egy hatalmas ananászt formáz, ezt azonban csak a légi felvételeken lehet látni. Körülbelül 1,7 millió turista keresi fel minden évben a hawaii útvesztőt – a kirándulók egy olyan ingyenes applikációt is letölthetnek, mely további infókat is ad, ha valaki már szó szerint bent jár a kaland sűrűjében.

Itt királyok lába nyomán keresheti a helyes ösvényt

A London közelében található Hampton Court-i útvesztő a legrégibb fennmaradt útvesztő Angliában. A világon talán ez a leghíresebb, még a 17. században építtette III. Vilmos angol király; az eredetileg gyertyánból telepített útvesztőt később tiszafára cserélték. Bár nem különösebben nagy a területe, mégis átlagosan körülbelül 20 percet vesz igénybe, hogy a bejárattól bejussunk a közepébe. A trapéz alakú útvesztő tele van kanyarokkal, visszafordítókkal és zsákutcákkal, így a látszat ellenére egyáltalán nem egyszerű megtalálni benne a jó utat.

Könnyűnek tűnik? Nem az!Forrás: www.hrp.org.uk

A királyi Hampton Court palota kertjében található útvesztőt Jerome K. Jerome is megemlíti a Három ember egy csónakban című könyvében. Ebben az egyik szereplő, Harris az útvesztő térképének tanulmányozása után azt állítja, hogy „Nevetséges dolog is útvesztőnek nevezni. Arra kell csak ügyelnünk, hogy mindig jobbra forduljunk. Tíz perc alatt végigsétálunk rajta, azután kijövünk belőle és reggelizünk". A társaság természetesen eltéved.

Ezen a helyen puha bársonyfalak közt tévelyeghet

Valójában nem bársonyból vannak a Victoriában, Ausztráliában kialakított útvesztő falai, hanem növényekből, csakhogy olyan gondosan nyesegették és ápolták a Monterey ciprusokat, hogy végül kialakult ez a különös, puha felület. Az ezer növényt évente többször is nyesegetni és nyírni kell: egy-egy ilyen nyírás egy hónapig is eltart, mire az összes bokorral végeznek.

A plüss útvesztő AusztráliábanForrás: Ashcombe Maze & Lavender Gardens/Facebook

Az Ashcombe útvesztő is csak első látszatra tűnik egyszerűnek, valójában sokkal trükkösebb, mint hinnénk. Ugyanitt, pontosabban a ciprus útvesztő közelében kialakítottak még egy útvesztőt, méghozzá levendulabokrokból. Ha valaki nem szereti az embermagas bokrokat, a nyugtató illatot viszont annál inkább, akkor neki inkább az utóbbit ajánlják.

A jelenlegi aranyérmes

A kínai Yancheng városában található a világ legnagyobb, élő sövényes, állandó útvesztője a Guiness World Record 2018-as adatai szerint. A terület valójában olyan, mint egy hatalmas park, melyben nem egyetlen útvesztőt lehet végigjárni, hanem több különbözőt egymás után.

Van egy egyszerűsített verzió a gyerekeknek, van olyan, amelyik üvegből készült, és olyan is, amelyik szív alakú. Plusz egy húsz méter magas kilátót is felhúztak a park közepén, ahonnan rá lehet látni az összes útvesztőre, és persze a legnagyobbra is, melynek központi formája egy szarvas alakot ad ki. A komplexumban több pihenőpont és olyan helyszínek is vannak, ahol lazítani vagy játszani lehet – többek között például kincsvadászatot.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek