136 milliót ér Napóleon házassági szerződése

Napóleon és Jozefina házassági szerződését 136 millió forintért vette meg egy párizsi múzeum.

A párizsi Levelek és Kéziratok Múzeuma 437 ezer euróért (136 millió forint) megvásárolta Bonaparte Napóleon - a későbbi I. Napóleon császár - és Jozefina házassági szerződését egy Napóleon-korabeli dokumentumokból a Párizs környéki Rueil-Malmaisonban tartott vasárnapi árverésen.

Napoleon és JoséphineFotó: Spencer Arnold / Europress / Getty

 Az 1796. március 8-án keltezett egyedülálló okirat, Jozefina saját példánya - a 2. Császári Jubileum nevű aukció legbecsesebb darabja - leütési árát előzőleg 80-100 ezer euróra becsülték, írja az MTI.

Napóleon és Jozefina március 9-én kötött házasságot Párizsban, a szerződést 1796. március 18-én vették nyilvántartásba.

"A jövőbeli házastársak között nem lesz semmilyen vagyonközösség" - áll a szerződés I. cikkében. A későbbi Napóleon császár és a Joséphine de Beauharnais-ként ismert Marie Josephe Rose Tascher de La Pagerie közötti házassági szerződés kimondja, hogy a "jövőbeli házastársak nem felelnek egymás adósságaiért és jelzálogkölcsöneiért".

A várt 60-80 ezer euró helyett 118 750 euróért (37 millió forint) kelt el az Osenat aukciósház által szervezett árverés két másik kiemelkedő darabja, a Napóleon elfogását, majd elengedését elrendelő - 1794. augusztus 9-i, illetve 20-i keltezésű - parancs.

A becsült 20-30 ezer euró helyett 93 750 eurót (29 millió forint) ért meg egy licitálónak Jacques-Louis David udvari festő egy levele, amely azt firtatta, hogy a császárrá koronázási szertartásról készülő festményen szerepeljen-e Napóleon édesanyja. Az 1804-es koronázást megörökítő festmény a mai napig a Louvre egyik legismertebb képe.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek