Egy tornyot és egy erődöt is színházként rendeznek be a horvát Pag szigeten

Két kulturális műemlék, a Fortica erőd és a Skrivanat torony a jövőben új turisztikai szerepet kap: koncertek, kiállítások és színházi előadásoknak ad majd otthont – írja a horvát Hrturizam turisztikai hírportál.

A Fortica erődítmény maradványaiForrás: Shutterstock / Készítette: Naeblys

A két régi épületben eddig nem volt nagy élet, de a Pag sziget közepén található Pag városának vezetősége most elhatározta, hogy a turizmus középpontjába helyezi ezt a két történelmi létesítményt, és mostantól arra törekednek, hogy a betérőket izgalmas, szórakoztató tartalmakkal fogadják. 

A Skrivanat torony egyébként az egyik legismertebb látványosság Pag műemlékei közül. A 15. században épült, amikor a település lakói áttelepültek mostani helyükre, és megalapították az új városukat. Vele együtt még kilenc őrszeme volt a horvát városnak, de mára csak ez a torony maradt viszonylagos épségben.

Skrivanat toronyForrás: Wikipédia / Készítette: Taz666

A Fortica erőd a 17. század hagyatéka, a Paški-hídtól nem messze található. A múltban fontos szerepe volt, hiszen ebből a várból követték a tenger és a szárazföld között lezajló kereskedelmet. Mivel akkoriban Dalmácia felől sok kalózhajó is megpróbálta megközelíteni Pag városát, a várból könnyen ki tudták szúrni a gyanús vízi járműveket, és még időben visszaszoríthatták a fosztogatókat.

A két kulturális műemlék felhasználásáról szóló megállapodást ma írja alá Pag város vezetősége.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek