Fapadlózatra cserélik a betonlapokat a horvát strandokon

A zágrábi kávézók teraszain már hódítanak a fa elemek és egyre több horvát strandon is találkozhatunk velük. Az új találmánnyal a kevésbé barátságos, aszfaltos tengerpartokat szeretnék felszámolni.

Az újfajta, természetes elemeket egy eszéki cég kezdte forgalmazni. Az igazgató fejéből pattant ki az ötlet, aki megelégelte, hogy a horvát tengerpartokon egyre több a beton.

Fa elemekre épített terasz a sziklás tengerpartonForrás: Facebook / AureaWood - premium design&quality

A szerkezet alapjait rozsdamentes acélból készítik, amelyre fa deszkákat rögzítenek. Az elemeket időjárásálló festékkel vonják be, amely megvédi a fát a víztől, és a forró meleg sem árt neki. A természetes megoldás nemcsak szebb, de praktikusabb is a betonnál, ugyanis padokat, székeket, asztalokat és napernyőt is könnyen lehet hozzá rögzíteni, továbbá az elemek könnyen szétszedhetők, átalakíthatók és szállíthatók.

A falapokon kellemesebb lesz napozni, mint a betononForrás: Facebook / AureaBeach - modularne montažne plaže, terase i staze

Mivel a vázat egyenetlen, sziklás talajra fejlesztették ki, a lábak magassága állítható, így a falapok mindig vízszintben lehetnek. Egy-egy ilyen szerkezetelem teherbírása 500 kilogramm. A szóban forgó horvát találmány a nyáron már nem lesz ritkaság a strandokon, még építési engedély sem kell a kihelyezéséhez, ezért várhatóan gyorsan terjed az üdülővárosokban. A kivitelezők szerint a turisták elégedettek lesznek az újítással, hiszen sokkal kedvezőbb lesz a természetes lapokon napozni, mint a rideg aszfalton.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek