Térségünk legmodernebb csillagászati látogatóközpontja épül Répáshután

Különleges csillagászati látogatóközpont épül a Bükki Nemzeti Parkban, csaknem egymilliárd forintos állami támogatásból.

Mint korábban megírtuk, csillagászati látogatóközpontot kap a Bükk. A beruházással a harmadik, turisztikai szempontból is komoly vonzerőt képviselő csillagda épül meg Magyarországon.

A több mint 20 hazai csillagda közül ma még csak a zselici és a bakonybéli működik hasonló elvek szerint.

A tervek szerint 2019 őszére elkészülő, csaknem 700 négyzetméteres bemutatótérrel rendelkező látogatóközpont Közép-Európa legmodernebb csillagdája lesz, amely remélt hazai népszerűsége mellett turisztikai attrakcióként és szakmai szempontból egyaránt nemzetközi érdeklődésre is számot tarthat.

Forrás: Origo

Több kisebb távcső mellett 50 centiméter átmérőjű főteleszkópja tudományos megfigyelésekre is alkalmassá teszi majd a csillagdát. Emellett a fényről szóló interaktív kiállítás, valamint egy meteorit-gyűjtemény varázsolja egyedivé. A komplexum legkülönlegesebb élményét az úgynevezett 5D-s univerzum nyújtja majd, amely a virtuális valóság segítségével érzékelhető közelségbe hozza a világűrt és az űrutazást.

Az építészetileg is a korszerűségre és fenntarthatóságra törekvő csillagda előre láthatólag 9 alkalmazottat foglalkoztat és az előzetes becslések szerint évente legalább 37 ezer látogatót fogad majd.

A Bükk szívében találták meg a megfelelő fényszennyezés-mentes helyszínt a beruházáshoz, melynek előkészítése során a Kaptárkő Egyesület felmérései nélkülözhetetlen adatokat szolgáltattak ahhoz, hogy a nemzeti park - Magyarországon harmadikként, a Zselic és a Hortobágy után - tavaly nyáron kiérdemelje a csillagoségbolt-park címet a Nemzetközi Sötétégbolt Szövetségtől (IDA).

Erdős Tamás, Répáshuta polgármestere a tájékoztatón elmondta: régi terv válik valóra ezzel a projekttel, melyhez a 230 éve létező Répáshuta ideális feltételeket biztosít. A község hajdani mesterségeinek zöme - mészégetés, szénégetés, üvegfúvás - mára feledésbe merült, ám reményeik szerint ezek emlékének megőrzését és bemutatását is szolgálja majd a beruházás.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek