Helyek, ahonnan a legjobban láthatók a hulló csillagok

A Perseidák meteorraja péntek hajnalban már látható az égbolton. Mutatjuk is a legjobb helyeket, amelyek elég messze vannak a mesterséges fényforrásoktól ahhoz, hogy teljes pompájában tudjuk csodálni az éjszakai égboltot.

Közelednek Szent Lőrinc könnyei, azaz a Perseidák meteorraja. Az első észlelések általában július végén történnek, de az igazi látványosságok még csak most várhatók. Készítsen tehát listát a kívánságairól, és kerekedjen fel hullócsillagokat nézni! Az alábbi gyűjtésünkből megtudhatja, hova menjen, ha szervezett túrán venne részt, vagy ha egyszerűen csak egy zseblámpával indulna az éjszakai sötétségbe. Fontos! Ne csak az eget kémlelje, nézzen a lába elé is!

Zselici Csillagpark

Egyre kevesebb hely található a Magyarországon - és általában a Földön -, de az ország egyik legkevésbé fényszennyezett területe a Dél-Nyugat Magyarországon fekvő Zselic. Hogy ez az állapot hosszabb távon is fenntartható legyen, a Zselici Tájvédelmi Körzet területén – Európában elsőként – Csillagoségbolt-parkot alakított ki a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága. Itt többnyire szervezett túrákon vehetünk részt, ezért ha gyerekekkel szeretnének hullócsillagokat nézni, ideális terület, egy ilyen túra miatt megéri sokáig fennmaradni.

Csillagos égbolt és hullócsillag Zselicen
Galéria: Augusztus, a hullócsillagok hónapja
Fotó: Kollath Zoltan / A Zselici csillagpark Facebook oldala

A túrára ajánlott zárt ruhába öltözni, kényelmes túrabakancsot húzni, esetleg bedobni a hátizsákba egy plédet, hogy a fűbe terített plédre heveredve csodálhassuk az eget. A Park létrehozásakor az Intenational Dark-Sky Association (Nemzetközi Csillagos Égbolt Szövetség) szigorú szempontjai alapján választották ki a pontos helyet, ahol többször is mérték a fényszennyezés mértékét és az éjszakai égbolt láthatóságát. A nyári időszakban nemcsak a hullócsillagok, de még a Tejút is könnyen megtalálható szabad szemmel.

Belépő: Az éjszakai túrákra a jegy felnőtteknek 1000 forint, a diák- és nyugdíjas jegy 900 forint.

Így jut el a Csillagparkba: Azért, hogy a fényszennyezettségtől minél távolabb legyen, a parkhoz az eljutás kicsit körülményes. A Zselici Csillagpark Kaposvár központjától 25 kilométerre, délre található. Így ha kocsival indul útnak, Kaposvártól haladjon a 67-es főúton. Amennyiben Kaposvár felől érkezik, akkor Simonfa település után két és fél kilométerre, a főútról jobbra nyíló, jól láthatóan kitáblázott erdei bekötőúton kell haladnia. A Szigetvár felől érkezőknek Bőszénfa után 2,6 kilométerre kell balra bekanyarodni ugyanitt. A Csillagpark a főúttól hét és fél kilométerre található. A parkba külön buszjárattal is el lehet jutni. A vezetett túrákról és a programokról a Zselici Csillagpark honlapján olvashat.

Csillagvadászat a Gerecsében

Tatabányától, a Turultól érdemes nekiindulni a könnyed, éjszakai sétának a Gerecsei tájvédelmi körzetbe. Időnként szervezett túrára is van lehetőség - ami nem mellesleg ingyenes - és csak egy előzetes bejelentkezés szükséges. Ha esetleg lemaradnánk a túráról, az útvonalat akkor is érdemes ellesni a szervezőktől: a sétát az MCA Felsőgállai Amatőr Csillagászklub koordinálja, csillagászoknak pedig hihetünk abban a tekintetben, hogy honnan láthatóak a legjobban az égi jelenségek.

A találkozópont a Turul-emlékműnél a parkolóban van, onnan először séta a Turul-madárhoz, majd a Szelim-barlanghoz, és végül a Ranzinger Vince kilátóhoz. Ez egy nagyjából 3-4 km-es táv, érdemes úgy kalkulálni, hogy a bámészkodás és a séta 3-4 órányi elfoglaltságot jelent. A Gerecsei csillagtúra részleteiről itt olvashat.

Pannon Csillagda, Bakonybél

Zselicen kívül még egy menő csillagász centrumot találunk itthon: a Pannon Csillagdát, amelyről már korábban is írtunk. Ez a létesítmény 2012-ben felkerült a Magyar Turizmus Zrt. ausztriai külképviselete és az osztrák Corps Touristique Austria által kiadott válogatásba, melynek célja az volt, hogy összegyűjtsenek 80 „titkos" útitippet. Olyan helyek kerültek be a válogatásba, melyek elég nagy potenciállal bírnak ahhoz, hogy a későbbiekben felkapott turistahelyek legyenek. Erre a listára pedig az akkoriban nyílt Pannon Csillagda is felkerült.

Lelkes szakemberek vezetnek körbe a látogatóközpontban - a képen Boros-Oláh Mónika, csillagász
Galéria: Augusztus, a hullócsillagok hónapja
Fotó: Path Dániel / Travelo

Ennek a „csillagászrezervátumnak" küldetése szintén az, hogy megőrizze a természetes égboltnak egy darabkáját az emberiség számára. Itt tényleg mindent megtudhatunk a csillagokról - kiállítás, planetárium és éjszakai vezetett túrák is várják a csillagvadászokat. A látogatóközpont kiemelten családbarát, a gyerekek csillagászati alapképzésének megkezdésére és hullócsillag túrára egyaránt alkalmas a hely.

Belépő: a nappali programokra felnőtteknek 2000, diákoknak és nyugdíjasoknak 1600 forint. Az éjszakai programok ára mindenkinek egységesen 2500 forint, bővebben minderről itt.

Így jut el a Csillagdába: Budapesttől 150 kilométernyire, nagyjából kétórás autóútra fekszik Bakonybél a Bakony rengetegének közepén, autóval az M7-es autópályán tudunk odamenni.

A Virágos-nyereg

Ha szeretnének egy helyet, ahonnan tisztán látható az égbolt, és Budapestről vagy a város északi vonzáskörzetéből indulnának, akkor jó választás lehet a Hármashatár-hegy északi oldalát a Csúcs-hegytől elválasztó Virágos-nyereg. Az út, amit gyalog kell megtenni, nagyjából három és fél kilométer. A célhoz jó minőségű, kitaposott földút vezet, és az emelkedő sem nagyon meredek. Nem megterhelő, de könnyű sétának azért nem mondanánk. Az élmény megéri a gyaloglást, itt ugyanis már nem zavarnak annyira a város fényei, illetve a Virágos-nyereg magassága miatt a levegő is sokkal tisztább.

Így jut el a Virágos-nyereghez: ha tömegközlekedéssel indulunk útnak, kalkuláljunk azzal, hogy pirkadatig ott fogunk ragadni. Az utolsó, 65A jelzésű járat 23:14-kor indul a Kolosy térről, az első busz pedig 4:43-kor indul visszafelé a városban. A Fenyőgyöngye megállónál kell leszállni, ahonnan vegyük az irányt a Hármashatár-hegyi út felé egy tölgyesek és fenyvesek szegélyezte, zöld kereszt jelzésű túraútvonalon, végül térjünk át a zöld útvonalra.

Polaris Csillagvizsgáló, Óbuda

Az MCSE, azaz a Magyar Csillagászati Egyesület bázisa Óbudán, a Táborhegyen, a Polaris Csillagvizsgálóban van. Derült idő esetén kedden, csütörtökön és szombaton tartanak távcsöves bemutatót 21:00 és 23:00 között. Felnőttek számára a belépő 1000 forint, diákoknak, nyugdíjasoknak és pedagógusoknak 600 forint.

Perseida éj Óbudán
Galéria: Augusztus, a hullócsillagok hónapja
Fotó: MCSE

Így jut el a csillagvizsgálóba: Az Óbudai Szabadidőparkba a 160-as, 260-as és 218-as
autóbuszok Laborc utcai megállójától vagy a Vörösvári úti villamos-végállomástól pár perces sétával juthat el.

+1 tipp: A Perseus észak-kelet felé kel fel, majd keleti irányban halad tovább az égbolton, egyre magasabbra. Ha szemünkkel megkeressük a Göncöl szekeret, akkor attól jobbra, a Kassziopeia alatt fogjuk megtalálni a Perseus csillagképet. Persze, a kiindulási pont még nem jelenti, hogy minden hullócsillag ebből az irányból fog érkezni. Ha nem sziklaszilárdak csillagászati ismeretei, akkor töltsön le egy alkalmazást okostelefonjára, ami megmutatja önnek a csillagképeket!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek