Elhullott halak ezrei halmozódnak fel egy mexikói kiszáradt lagúnában

Több ezer elhullott hal borította be egy lagúna felszínét Mexikó északi részén, Chihuahua államban. A helyi tisztviselők szerint az intenzív szárazság okozta az ökológiai katasztrófát. Mexikó más területeit sem kíméli a forróság, nemrég írtunk arról, hogy 83 bőgőmajmot találtak holtan az Öböl-parti Tabasco államban, amelyek a meleg miatt sorra lepotyogtak a fákról, némelyikük a hőgutától, mások az esés következtében hullottak el.

A Chihuahua állambeli Anahuac városánál található Bustillos-lagúnában a halak tömeges elpusztulása az elhúzódó száraz időszakok eredménye, amikor a hőmérséklet 40 Celsius-fok fölé emelkedett. A lagúna vízszintje veszélyesen alacsony, közölték a hatóságok – írja a CNN.

A kormány adatai szerint Mexikó közel 90%-át sújtja valamilyen aszály, ami 2011 óta a legmagasabb arány. Chihuahua államot különösen súlyosan érintette, területének nagy részét a legszélsőségesebb szárazság borította el.

Irma de la Pena, Cuauhtemoc város ökológiai osztályának vezetője szerint a megszokottnál sokkal kevesebb víz volt a lagúnában az utóbbi időben, amely ellehetetlenítette a halak életfeltételeit, a fennmaradó víz pedig rossz minőségű volt.

"Amikor a víz mennyisége csökken, a szennyező anyagok koncentráltabbá válnak, ami az itt élő fajokra is hatással van" – mondta De la Pena.

Sajnos a korábbi években is történtek tömeges halpusztulások világszerte, Magyarországon is, amikor tavak száradtak ki és partra vetődtek a halak.

Tavaly ennél a tömeges iraki halpusztulásnál is az aszály okozta az ökológiai katasztrófátForrás: AFP/Asaad Niazi

Mexikóban az állatállomány, köztük a tehenek és a szamarak is elpusztultak, mivel a víztározók kimerültek, és a gazdák képtelenek megoldani a vízellátást az állatok számára. A hőség és a szárazság olyan súlyossá vált, hogy sok, a mezőgazdaságból élő ember összepakolt és elköltözött a környékről.

A lagúnánál a helyi hatóságok versenyt futnak az idővel, hogy az elhullott halakat égetett mésszel borítsák be, mivel a tűző napon gyorsan bomló tetemek veszélyeztethetik a közegészséget azzal, hogy vonzzák a betegségek elterjesztésére alkalmas rovarokat. Az ott élők a helyi hatóságok segítségét kérik.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek