Olajkatasztrófa a karibi turistaparadicsomban, elpusztult a korallzátony egy része

Az olajszennyezést egy egyelőre tisztázatlan hajószerencsétlenség okozta. A legénységnek nyoma veszett - közölte az MTI a dpa beszámolója alapján.

Forrás: AFP/Handout

A tobagói katasztrófavédelem adatai szerint az olajfolt hossza 11,6 kilométer, és a felborult hajót a partoktól nyugatabbra, a szárazföld közelében találták meg.

Az olajfolt már károsította a zátony egy részét Scarborough partjainál - jelentette az Amerika Hangja (Voice of America, VoA) amerikai nemzetközi műsorszolgáltató. A hatóságok attól is tartanak, hogy az olajszennyezés veszélyezteti a halakat és egyéb tengeri élőlényeket.

Trinidad és Tobago miniszterelnöke, Keith Rowley valódi katasztrófának nevezte az esetet a helyi idő szerint vasárnap megtartott sajtótájékoztatóján. Információk szerint a hajó már szerdán zátonynak ütközött, akkor kezdett szivárogni belőle az olaj. A hatóságok még aznap bejelentést kaptak a felborult hajóról, viszont a legénység részéről nem kaptak segélyhívást - közölte a VoA, hozzátéve, hogy a hatóságok a hajóra a legénysége nélkül találtak rá.

A helyszínen készült fényképeken az állami olajtársaság munkásai láthatók, amint megkísérlik megfékezni az olajszennyezést. A BBC brit közmédia szerint nagyjából 1000 önkéntes csatlakozott a munkálatokhoz, hogy eltakarítsák a szennyező olajat, míg a búvárok megpróbálták izolálni a szivárgás forrását. Az elhagyott hajót Gulfstream néven azonosították.

Tobago kormányfője, Farley Augustine elmondása szerint az események súlyosbodása miatt a kormány a legmagasabb, 3. szintű katasztrófának minősítheti az esetet.

A szerencsétlenség pont a karneváli szezonban sújtott le Tobagóra, amely az egyik legjelentősebb helyi turisztikai esemény. A Venezuela partjainál fekvő Trinidad és Tobago szigetállam az 1958-as függetlenedésig brit gyarmati uralom alatt állt.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek