Videó: Elpusztult a strandolókkal úszó nagy ámbráscet

A mélytengerekben élő, úgynevezett nagy ámbráscet megjelenése ritka jelenség Ausztrália partjainál. Egy ilyen 15 méteres víziemlős a napokban többször is feltűnt a nyugat-ausztrál partoknál, mígnem az idős bálna fennakadt egy homokpadon a fremantle-i Port Beach közelében. Ennek következtében súlyosan megsérült és a bőre is komolyan leégett.

Ritkán úszik ekkora emlős a partok közelébeForrás: AFP/Handout

Felvétel készült arról, hogy a helyi strandolók miként közelítik meg a még élő, de már magatehetetlen ámbrás cetet, annak ellenére, hogy a hatóságok felhívták a figyelmüket, hogy a 30 tonnás állat viselkedése életveszélyes is lehet. 

A hatóságok lezárták a strandot és napokig dolgoztak azon, hogy megmentsék a cetet. A mentők vízzel permetezték az állatot, hogy enyhítsék a leégés tüneteit, de az túl gyenge volt ahhoz, hogy visszatérjen a tengerbe, és végül elpusztult. 

Kíváncsi úszók úsztak hozzá, hogy megsimogassák a 30 tonnás emlőst de segíteni már nem tudtak rajtaForrás: AFP/Handout

Annak érdekében, hogy ne gyűljenek cápák a tetemre, a hatóságok eltávolítják a partközelből, és hulladéklerakóba szállítják. A mélytengeri bálnák tetemével általában így tesznek, mivel a szervezetükben jelentős mértékben felhalmozódott nehézfémek miatt veszélyes hulladéknak számítanak.

A nagy ámbráscet a távoli kontinensen a veszélyeztetett fajok közé tartozik.

A 19. és 20. században a kihalás szélére sodorta őket vadászatuk, mára azonban újra emelkedik a példányszámuk, írja a BBC.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek