Videó: Súlyos halpusztulás történt a tatai Öreg-tónál

Decemberben 5-6 mázsa, zsilipbe szorult halat kellett megmenteni a tatai Öreg-tónál, most újabb nem várt esemény történt: súlyos halpusztulás tetézte a helyzetet – írja a pecaverzum.hu.

A Tatai Öreg-tó naplementekorForrás: wikipedia.org / József Süveg (2005)

December 27-én az Öreg-tó vízszintjének szabályozása során nagy mennyiségű apró hal tapadt a fenékleeresztő zsilip rácsához, kitűnő prédát adva a vízimadaraknak. A vízellátási gondok azúttal sajnos még a korábbinál is súlyosabb helyzetet alakítottak ki, amelynek következtében január 3-án komoly halpusztulás történt.

A Tatai Sporthorgász és Környezetvédő Egyesület azt írja, a gondokat súlyosbította a Büdös-kútból érkező kénhidrogénben gazdag víz. Az Öreg-tó fenékürítő zsilipjénél újból feltorlódtak az apróhalak, amelyek tetemei elborították a vízfolyás medrét és partjait. Az összefolyás mögött lévő zsilip visszafordította a lefolyó vizét a Cziffra-patak medrébe, magával sodorva a 3-5 centiméteres, ezres nagyságrendű keszegféléket, többségükben bodorkákat. A történésekről videó is készült.

A helyzet kialakulásakor megint gyorsan kellett megszervezni a mentőakciót, és beszerezni az ahhoz szükséges engedélyeket. Ez másnap reggelre meg is volt, így január 4-én reggel indulhatott a munka ismét.  A még élő példányokat leszorították a bukózsiliphez, majd többszöri duzzasztás-leengedést követően az Által-ér medrébe úsztatták át azokat.

Nehezítette a munkát, hogy a halak – ösztönüktől vezérelve – minden áron a folyás irányával szemben akartak mozogni, de így is sikerült a becslések szerint 5-6 mázsát megmenteni közülük.

Ezt követően a zsilipek tervszerű mozgatásával megfelelő, 60-80 centis vízmélységet alakítottak ki, hogy az a későbbiekben érkező egyedek számára is optimális legyen. A decemberi és a januári szerencsétlenségnél is helyi horgászok és önkéntesek segítették a mentési munkálatokat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek