Bálnát láttak a horvátországi partoknál

Az elmúlt néhány évben több alkalommal is észleltek bálnákat a horvát vizeken. Tegnap a Mljet Nemzeti Park több bejelentést kapott a Mljet-csatornában felbukkant bálnáról.

„2024. június 10-én, hétfőn több bejelentést kaptunk egy bálnaészlelésről Polača és Trstenik között a Mljet-csatornában. Jelenleg nem rendelkezünk róla több információval. Kérjük, hogy ne közelítsék meg csónakkal, és jelezzék az észlelések helyét illetve idejét az np-mljet@np-mljet.hr címen – olvasható a Mljet Nemzeti Park Facebook-oldalán.

Az Adrián jellemzően nem látni bálnákat, de tavasszal és nyáron néhány példány fel-felbukkan a dél-dalmáciai és közép-dalmáciai szigeteknél. Tavaly Vis szigeténél, Komiža előtt két, nagyjából három-öt fős bálnacsoportot rögzítettek filmre – írja a croatiaweek.com.

Horvátországban védett állat a bálna. A horvát Kékvilág Tengerkutatási Intézet minden évben felhívja a figyelmet arra, hogy az állatok békések, a helyiek és a turisták ne közelítsék meg őket, ne ingereljék, és ne kövessék őket hajókkal. Fotókat és videókat azonban szívesen fogadnak, mert segíthet a kutatóknak munkájukban, hogy minél többet megtudjanak az Adriai-tengerben úszó nagytestű emlősökről.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek