Értékes kincset találtak egy elpusztult bálna gyomrában

Egy 500 000 euró (kb 172 millió forint) értékű objektumot talált a patológus egy döglött bálnában a kanári-szigeteki La Palmánál – adta hírül a TheGuardian. 

Antonio Fernández Rodríguez, a Las Palmasi Egyetem Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Intézetének vezetője boncolás közben megvizsgálta az állat vastagbelét – és érezte, hogy valami kemény tapadt a bél ezen részéhez. „Amit kivettem, az egy körülbelül 50-60 cm átmérőjű, 9,5 kg súlyú kőszerű objektum volt " – mondta. Fernández megállapította, hogy az egyed emésztési problémák miatt pusztult el.

A csomóról kiderült, hogy egy ámbra, amelyet gyakran lebegő aranynak is neveznek, és évszázadok óta a parfümkészítők szent grálja. A kövület körülbelül 500 000 eurót ér. 

A becslések szerint a nagy ámbráscetek csupán egy százaléka képes a parfümkészítők számára értékes ámbrát termelni, ami jellemzően hányás révén kerül ki az állatok szervezetéből, és általában a halászok találják meg a tengerben. De néha, mint a La Palma-i bálna esetében is, olyan mértékben felhalmozódik az anyag, hogy az a bálna pusztulását okozza.

Az ámbra fás illatú, mint a szantálfa, de tartalmaz egy szagtalan alkoholt (ambrein) is, amely rögzíti és meghosszabbítja az illatok élettartamát, ezért népszerű a parfümőrök körében. Az egyetem most azon dolgozik, hogy vásárlót találjon az ámbra számára, a befolyó összeget pedig a 2021-es vulkánkitörés károsultjainak adnák. A bálnavadászat elleni küzdelem jegyében az Egyesült Államok, Ausztrália és India is betiltotta az ámbra forgalmazását vagy birtoklását.

(A borítókép illusztráció, forrása: Shutterstock/Frank Lambert)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek