Videó: Eldeformálódott bálna úszkál a Földközi-tengerben

Egy torz gerincű barázdásbálnát észleltek nemrégiben Spanyolország partjainál, a szakértők szerint az állat háta valószínűleg egy ütközés során sérült meg – olvasható a LiveScience oldalán.

A 17 méter hosszú példányt március 4-én vette észre egy hajó legénysége Cullera partjainál. A hajó kapitánya azt hitte, hogy a bálna egy halászhálóba gabalyodott, és riasztotta a spanyol polgárőrséget.  A helyszínre érkező állatorvosok és biológusok azonban azzal szembesültek, hogy az egyed ismeretlen eredetű gerincferdülésben szenved.

A kutatók megpróbáltak nyomkövető eszközt helyezni a sérült állat hátára, de az túlságosan deformálódott ahhoz, hogy a műholdcímkét sikeresen rögzíthessék. Néhány órás megfigyelés után a barázdásbálna lassan elindult a parttól, és végül mélyebb vizekbe úszott - írták az Oceanographic Valencia képviselői. 

A szakértők azt mondták, hogy a gerincferdülést valószínűleg egy hajós ütközés okozta, amely eltörte a bálna hátát. Hozzátették, előfordulhat, hogy a nagy bálnák gerincferdüléssel születnek, azonban szinte soha nem élik meg a felnőttkort. Így ez az állat, szinte biztos, hogy egy ütközés miatt lett ilyen deformált. A videó alapján a sérült bálna alultápláltnak és egészségtelen tűnik, ezért nem valószínű, hogy sokáig életben marad.

A borítókép illusztráció, de a fotón látható egészséges bálnához képest, az eldeformálódott egyed tényleg nagyon siralmas állapotban van! forrása: Shutterstock/Vladimir Turkenich

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek