Ezek a legjobb delfin- és bálnafigyelő helyek Európában

Mindenki szereti a delfineket a barátságos mosolyuk és játékos természetük miatt, ahogy ficánkolva ugrálnak a habok között. A különböző bálnafajtákat lenyűgöző termetük és a belőlük áradó évezredes bölcsesség miatt csodáljuk, miközben méltóságteljesen szelik át a tengereket, óceánokat. A delfin- és bálnamegfigyelő túrák egyre népszerűbb nyaralási tevékenységgé válnak Európában is. Ha szerencsétek van, Ti is részese lehettek egy ilyen felejthetetlen élménynek.

Ha mázlink van, akkor Olaszország, Görögország, Horvátország, Nagy-Britannia, Skócia és még sorolhatnák, mely európai országok partjainál is láthatunk delfineket, míg bálnákat már jóval kevesebb helyen figyelhetünk meg.

Ezért a látványért megéri várniForrás: www.northsailing.is

Az alábbiakban bemutatunk 5 olyan célpontot, ahol gyakori előfordulásuk miatt már igen népszerűek a delfin- és bálnaleső túrák. Bár 100 százalékosan nem garantálható, hogy látni fogjátok őket, de ezeken a helyeken minden bizonnyal maximalizálhatjátok az esélyeiteket, ha az év megfelelő szakaszában utaztok. Mutatjuk is a kontinensünk körül mozgolódó vízi lények előfordulásának legforgalmasabb idő- és csomópontjait.

Azori-szigetek, Portugália

Portugália szárazföldi részének nyugati partjaitól mintegy 1000 mérföldre található szigetcsoportot a lélegzetelállító vulkáni tájainak köszönhetően európai Hawaiiként emlegetik. Meglepő módon azonban ez a régió még mindig viszonylag felfedezetlen a nyaralók előtt. Pedig az Atlanti-óceánon kívül ez a világ egyik legnagyobb bálnarezervátuma, különösen Ponta Delgada környékén.

Egy kék bálna az Atlanti-óceánban található Pico-szigetnél, amely az Azori-szigetcsoport részeForrás: Biosphoto via AFP/Gérard Soury / Biosphoto/Gerard Soury

Leginkább április és október között érdemes ide ellátogatni, ahol hét delfin faj, köztük palackorrú, kis kardszárnyú delfin, fehércsőrű delfin, atlanti foltos és csíkos delfinek is megfordulnak, de a nagy ámbráscet és orkák kedvenc helye is.

Foltos delfinek csapata ugrik ki az Azori-szigetek vízébőlForrás: Biosphoto via AFP/Gérard Soury / Biosphoto/Gerard Soury

Más bálnákat is, például kék bálnát, uszonyos bálnát és a tőkebálnát is észleltek már a part közelében. Számos megfigyelő túra indul, a leggyakoribbak Ponta Delgada szigetéről. Érdemes tehát itt a vízet kémlelni. Tengeri teknősöket is megfigyelhettek, de néha felfelé is nézzetek, ahol tengeri madarak csoportjai szelik át a kék eget.

Tenerife, Spanyolország

A Spanyolországtól délnyugatra fekvő Kanári-szigetek egész évben rendkívül népszerűek az európai nyaralók körében, nem is beszélve a téli napsütésre vágyóknak. Tenerife az egyik legkedveltebb sziget, amely gyönyörű tengerparttal, számtalan tengerparti szállodával és Európa egyik legjobb vízi parkjával is büszkélkedhet. Na, és rengeteg látnivaló van itt a tengerben is!

Ilyen cukiságokat is láthattok itt: egy pilóta-bálna, más méven Calderoná-delfin úszik kicsinyével a Tenerife közelébenForrás: Biosphoto via AFP/Sergio Hanquet / Biosphoto/Sergio Hanquet

Szinte egész évben, – leszámítva a december-február közötti időszakot – számos bálna- és delfin néző túra indul Tenerife különböző pontjairól, beleértve Costa Adejét és Playa de la Américast. A parthoz közel palackorrú delfinek láthatók, míg a nyílt vízen több bálna- és delfinfajt fedezhettek fel sznorkelezés közben, és még teknősökkel is találkozhattok.

Vesterålen-szigetek, Norvégia

Nem csak az északi fény és a híres Sorrisniva Igloo jéghotel, hanem a bálnák miatt is sokan érkeznek ide, ahol remek bálnaleső kirándulásokat szerveznek. Svalbard szigetvilága remek hely a belugák megtekintésére is, bár a legtöbben északra indulnak (különösen a Lofoten- és Vesterålen-szigetekre), ahol hosszú szárnyú bálnák, kardszárnyú delfinek, ismertebb nevükön orkák úsznak a vizekben, de csukabálnák, barna delfinek és hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfinek is "csatangolnak".

Egy kardszárnyú delfin, azaz orka úszik a Lofoten-szigeteknél, ahol élelemben gazdag vizekben lakmározhatForrás: Biosphoto via AFP/Franco Banfi / Biosphoto/Franco Banfi

A kirándulások itt egy kicsit drágábbak, mint Európa más részein, de a szolgáltatás és az élvezet kiváló. Június és szeptember között nagy ámbráscetekkel is találkozhattok. Bármilyen borzongató is a gondolat, de télen, leginkább november és január között érkeznek sokan Norvégiába  Tysfjord közelébe sznorkelezni, hogy kardszányú delfinekkel úszhassanak, ami valóban felejthetetlen, egyedi élmény, de egy jól szigetelő neoprén ruhára mindenképp szükség lesz.

Húsavík, Izland

Izland népszerűsége kétségtelen, hiszen olyan természeti csodákban bővelkedik, mint a geotermikus medencék vagy az északi fény, hogy csak a legjellemzőbbeket említsük. De más okok miatt is érdemes felkeresni, ugyanis a partokhoz közeli helyek áprilistól szeptemberig (különösen júniusban és júliusban) számos bálna táplálékhelyévé válnak, beleértve a púpos bálnákat, az orkákat és a kék bálnákat is – amelyeket általában nehéz megpillantani az európai vizeken.

Egy bálna farokúszója lóg ki a vízből Húsavik közelébenForrás: Cultura Creative via AFP/Cultura/Elli Thor Magnusson/Elli Thor Magnusson

Számos városban találhatnak bálnaleső kirándulásokat a nyaralók, például Reykjavík régi kikötőjében. Azonbana legjobb kiindulási hely vitathatatlanul egy Húsavík nevű kis falu Akureyritől körülbelül egy órára északra. Az izlandi vizeken hajókázni valóban felejthetetlen élmény, hiszen olyan tengeri élőlények között halad el a hajó, mint a fehércsőrű delfinek, barna delfinek, fókák, óriáscápák, miközben a lenyűgöző táj kellő hátteret ad hozzá.

Dingle, Írország

Írország vitathatatlanul az egyik legjobb választás, mivel a nyugati partja az Atlanti-óceánnal határos, és ez azt jelenti, hogy a part mentén találni lehet tisztességes bálna- és delfinleső utazásszervezőket. Május és február között, de különösen a szeptember és a február időszak javallott, ha púpos bálnákat szeretnétek látni.

Két púpos bálna úszik együtt, Dingle közelébenForrás: Cultura Creative via AFP/George Karbus Photography

Dingle városa az egyik fő hely, ahonnan érdemes elindulni egy túrára. Egy 4 órás Dingle-öböl és a Blasket-szigetek körüli hajókázás során számos vadon élő állatot láthattok, beleértve a púpos bálnákat, csukabálnákat, barázdásbálnákat, fókákat és közönséges- barna- és a palackorrú delfineket is. Ha véletlenül azon kevesek közé tartoztok, akik nem vesznek észre egyetlen bálnát sem a túra során, akkor is garantált az ír tengerpart szépsége.
(Forrás: responsibletravel.comgetmyboat.com)
Címlapkép:  Biosphoto via AFP/Gérard Soury / Biosphoto/Gerard Soury - Azori-szigetek



Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek