Több tonnányi szemetet, holttesteket, csontvázat hoztak le a Mount Everestről

A nepáli hadsereg a rossz időjárási körülmények között több tonna szemetet, négy holttestet és csontvázmaradványokat távolított el a Mount Everestről és az ország két másik csúcsáról. Az 55 napon át tartó takarítási akciókat az Everest, a Nuptse és a Lhotse hegyek megtisztításáért indították „A törekvés a Himalája megmentésére" kampány keretében – írja az independent.co.uk.

A Mount Everest régóta küzd a „világ legmagasabb szemétlerakója" státuszával, mivel évente több száz hegymászó érkezik a csúcsra. A környezetvédők becslése szerint több, mint 50 tonna szemét és 200 temetetlen holttest van az Everesten. Itt nézheted meg a képeket, hogy mennyire szemetes is a "világ teteje".

Nepál 2019-ben kezdte meg az éves takarítási akciókat, mivel egyre erősödtek az aggodalmak a világ legmagasabb hegyének ökológiai túlterheltségét illetően. Eddig az ötéves takarítási akció során 119 tonna hulladékot, 14 emberi holttestet és néhány csontvázmaradványt gyűjtöttek össze – közölte a hadsereg.

Évente 600-nál is többen próbálnak meg feljutni a Mount Everest csúcsára, és minden hegymászó átlagosan 8 kg szemetet dob el, amely oxigénpalackokból, sátrakból, élelmiszer-tartályokból és emberi ürülékből áll. Ez minden hegymászó-szezonban (március-május) közel öt tonna hulladékot tesz ki.

Egy tábor a Mount Everesten - illusztrációForrás: AFP/Prakash Mathema

A pazarlás csökkentésére tett erőfeszítések jegyében a nepáli kormány arra kérte az Everest hegymászóit, hogy a csúcstámadásból hazatérve ürüléküket speciális zsákban vigyék vissza az alaptáborba.

A túlzsúfoltság csökkentésére a nepáli kormány már csak 421 hegymászási engedélyt adott ki az idei szezonra, a tavalyi rekordszámú 478-hoz képest. Idén körülbelül nyolc hegymászó halt már meg vagy tűnt el a Csomolungmán, tavaly kilencen nem tértek vissza.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek